Staande Mast Route

publicatie:
06
-
04
-
2021
De Staande Mastroute (SMR) is een veilige doorgaande vaarroute door Nederland, geschikt voor zeil- en motorboten met een masthoogte of een opbouw van meer dan 6 meter. De vaarroute loopt van Breskens in het zuiden via Amsterdam en het IJsselmeer tot Delfzijl in het noorden. Lees hier meer en bekijk de kaart van de Staande Mast Route.
In de rubriek Vaarexpert in ANWB Waterkampioen worden lastige watersportvragen beantwoord. Varen doe je Samen! is deze maand om advies gevraagd bij de vraag wie er voorrang heeft in een lastige situatie op de Waal. De Waterkampioen mei 2018 is op 8 mei uitgekomen.

Uit de Waterkampioen: Sebastiaan Smit komt tijdens zijn vaartochten steeds vaker andere boten tegen die met hoge snelheid varen. Hij vraagt af welke regels hiervoor gelden. In de Vaarexpert, Waterkampioen 8 van 2018 geven we antwoord.

De vraag

“Tijdens het varen kom ik steeds vaker boten tegen die mij met enorme vaart passeren, Vaak grotere sloepen en speedboten, maar ook rubberboten met buitenboordmotor met daarin jonge kinderen aan het roer. Mag dat zomaar overal, en welke regels gelden daarvoor?”

Aanvullende regels

Ons antwoord: "Voor het varen in een snelle motorboot gelden verschillende regels en het mag zeker niet overal. Het antwoord op de eerste vraag is dat op het water een landelijke maximumsnelheid van 20 kilometer per uur geldt voor snelle motorboten. Tenzij er iets anders staat aangegeven, bijvoorbeeld met verkeerstekens of borden op de kant."

Lees het hele artikel en meer over de aanvullende regels in de Vaarexpert van ANWB Waterkampioen (augustus 2018, PDF). Bekijk ook onze snelvaarkaart en de brochure ‘Een veilige snelle vaart’.