Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Rijkswaterstaat: ‘Te snel varen nummer 1 overtreding in 2021’

publicatie: 17-01-2022

Varen met een hogere snelheid dan toegestaan staat met stip bovenaan het lijstje van overtredingen door recreatieschippers op de Rijkswateren in 2021. Dat meldt Rijkswaterstaat. Mobiel verkeersleiders – allemaal BOA’s- van Rijkswaterstaat schreven in 2021 137 boetes voor te snel varen met een snelle motorboot.

 

Boot Holland 2022 afgelast wegens coronapandemie

publicatie: 12-01-2022

Ook dit jaar zal Boot Holland helaas niet door gaan. De organisatie heeft besloten de beurs af te gelasten vanwege de onzekerheid rond het coronavirus. Het is het tweede jaar op rij dat de coronapandemie roet in het eten gooit. Varen doe je Samen! was van plan om dit jaar aanwezig te zijn op de beurs, om extra aandacht voor het thema veiligheid te creëren.

 

Amsterdam voert doorvaarvignet alsnog in

publicatie: 07-01-2022

Iedere boot die door Amsterdams water vaart, moet vanaf januari 2022 een vignet hebben. In dit vignet zit een chip waarmee de gemeente de drukte op het water kan registreren. De invoering van het vignet zou aanvankelijk al in 2021 plaatsvinden, maar dit werd mede door de complexiteit en door protest van diverse watersportorganisaties vertraagd. Nu voert de gemeente Amsterdam het zogenoemde doorvaarvignet alsnog in.

 

KNRM blikt terug op 2021: ruim 3.550 personen weer veilig aan wal

publicatie: 06-01-2022

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een jaar dat rustiger verliep dan het jaar ervoor. In 2021 voeren de reddingboten meer dan 2.200 keer uit voor hulpvragen. Dat aantal was lager dan in 2020, het drukste reddingjaar ooit. Vermoedelijk zorgden het slechte zomerweer en de opheffing van reisrestricties voor minder recreatie en drukte op het water.

 

De Vaarquiz-vraag: Wat betekent een blauw flikkerlicht?

publicatie: 31-12-2021

Je vaart op Het IJ en ziet een boot varen met een blauw flikkerlicht. Wat betekent dit? Lees hier het antwoord en de toelichting.

 

Bekijk de vijf meest gelezen artikelen van 2021

publicatie: 30-12-2021

Het jaar 2021 loopt op het einde en dat is voor Varen doe je Samen! het moment om terug te blikken. We zijn in de statistieken gedoken om te zien welke artikelen het afgelopen jaar het meest door jullie gelezen zijn. Bekijk hieronder de top vijf van 2021:

 

Bekijk de videoterugblik op 2021

publicatie: 23-12-2021

Het team en alle partners van Varen doe je Samen! wensen iedereen fijne feestdagen en een veilig 2022! Bekijk de terugblik met enkele hoogtepunten van 2021 hieronder:

 

Nautische Publicaties van de Dienst der Hydrografie online

publicatie: 22-12-2021

De Dienst der Hydrografie maakt diverse nautische producten voor zeevarenden. Zoals zeekaarten en nautische boekwerken. De Dienst biedt u ook enkele nautische publicaties online aan.

 

Coenbrug bij Zaandam minimaal twee jaar gestremd voor hoge schepen

publicatie: 21-12-2021

Op 4 mei 2021 is er een storing opgetreden aan de Coenbrug in de A8 bij Zaandam waarbij er ernstige schade is ontstaan aan de bewegende delen van de brug. Daardoor kan de brug sindsdien niet meer geopend worden. Dit levert hinder op voor de scheepvaart: er geldt een langdurige vaarwegbeperking in de doorvaarhoogte van 6.20 m voor minimaal twee jaar.

 

Jachtensluis voor recreatievaart bij Willemstad drie maanden dicht voor onderhoud

publicatie: 20-12-2021

Van maandag 20 december 2021 07.00 uur tot en met zondag 27 maart 2022 is de Jachtensluis bij Willemstad volledig gestremd. Deze sluis is vooral bestemd voor recreatievaart en maakt deel uit van de Volkeraksluizen.

 

Safety Flash: overstappen bij wachtsteigers

publicatie: 17-12-2021

Overstappen bij wachtsteigers brengt gevaren met zich mee. Met deze Safety Flash wil Platform Zero Incidents (PZI) de aandacht vestigen op het doen van een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA).

 

Update voor lijst toegestane antifoulings en onderwaterverven

publicatie: 17-12-2021

Er is een nieuwe lijst met toegestane antifoulings en onderwaterverven inclusief registratienummer en vervaldatum gepubliceerd op onze informatiepagina’s over antifouling. Bekijk de lijst hier!

 

Stremming Westelijke Staande Mastroute kerstperiode 2021

publicatie: 14-12-2021

Tijdens de kerstperiode is er beperkte service in de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder (westelijk, noordelijk en zuidelijke gedeelte) - Noorder Buiten-Spaarne - Binnen-Spaarne - Zuider Buiten- Spaarne en Zijkanaal op de volgende momenten:

 

Download het Binnenvaartpolitie-reglement (BPR)

publicatie: 13-12-2021

Welke regels gelden er op (de meeste) Nederlandse binnenwateren? Dat is geregeld in het Binnenvaartpolitiereglement, kortweg BPR. De meeste schepen moeten verplicht een versie van het BPR (op papier of digitaal) aan boord hebben. Je kunt jouw versie van het BPR hier nu gratis downloaden.

 

KNRB neemt ‘Richtlijn zichtbaarheid’ aan voor meer veiligheid

publicatie: 01-12-2021

De commissie veiligheid heeft het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) voorgesteld een richtlijn vast te stellen om vanwege veiligheidsredenen de zichtbaarheid van roeiers te vergroten door het dragen van High Visibility (Hi-Vis) of lichtgekleurde of witte kleding. Tijdens de Algemene Vergadering van de KNRB is deze richtlijn aangenomen.

 

Bekijk het VDJS! Webinar – Marifoongebruik

publicatie: 25-11-2021

Donderdagavond 25 november 2021 organiseerden we samen met onze partners het webinar ‘Marifoongebruik – Tips, regels en afspraken’. Dit webinar is bijzonder geschikt voor mensen die wel eens overwogen hebben een marifoon aan te schaffen, of voor wie er één aan boord heeft maar twijfelt om deze te gebruiken. Bekijk het hier!

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.