Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Varen doe je Samen! on tour 2 & 3 juli op de Maasplassen

publicatie: 27-06-2022

De tour van ‘Varen doe je Samen!’ is dit weekend te vinden op de Friese meren. Samen met ambassadeurs, en in nauwe samenwerking met de VDJS-partners, wordt voorlichting gegeven en voorlichtingsmateriaal zoals de Vaarbewaarkaart, lokale knooppuntinformatie en de diverse brochures uitgedeeld aan vaarweggebruikers.

 

Bekijk de terugblik op 'VDJS On Tour' op de Friese Meren

publicatie: 26-06-2022

Bekijk hieronder de terugblik van het veiligheidsweekend Friese meren in het kader van 'Varen doe je Samen! on Tour'. Op 18 en 19 juni 2022 waren de ambassadeurs en vrijwilligers, samen met vertegenwoordigers van VDJS-partners aanwezig op de Friese meren bij Sneek en Grou om voorlichting te geven.Vaarweggebruikers konden direct vragen stellen aan medewerkers van bijvoorbeeld vaarwegbeheerders, politie, reddingsbrigade of de provincie. Lokale situaties werden aan de hand van de VDJS-knooppunten toegelicht.

 

Ruim 25 duizend vaarbewijzen Recreatievaart uitgegeven in 2021

publicatie: 23-06-2022

In 2021 werden er in totaal 40.529 examens voor Klein Vaarbewijs 1 en 2 afgenomen door het CBR. Dat zijn er zo’n 1100 meer dan een jaar eerder, terwijl aan het begin van 2021 door de corona-lockdown vier maanden geen theorie-examens konden worden afgenomen.

 

Download gratis de Vaarbewaarkaart met handige informatie

publicatie: 15-06-2022

De Vaarbewaarkaart is handig, zowel voor ervaren schippers als voor beginnende watersporters. De kaart is bedoeld om vaarders die voor het eerst het water op gaan of vaarders die niet zo vaak varen te helpen met handige tips en de belangrijkste regels. Voor de ervaren vaarders is de Vaarbewaarkaart een soort ‘spiekbriefje’ voor ‘hoe zat dat ook alweer met…’

 

Marifoon vakjargon uitgelegd: wat betekenen die termen?

publicatie: 09-06-2022

De marifoon gebruiken of uitluisteren is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden, zeker in gebieden waar veel beroepsvaart vaart. De marifoon maakt het namelijk mogelijk om direct met alle schepen in de buurt of om contact met de verkeersleider of kustwacht te leggen. Een marifoon draagt daarom bij aan de veiligheid op het water en is handig in geval van nood.

 

Vaarquiz-vraag: Moet een snel schip uitwijken voor een klein motorschip?

publicatie: 02-06-2022

Iedere maand stelt Varen doe je Samen! op onze social-media-kanalen een quizvraag. Het juiste antwoord, met toelichting, volgt een paar dagen later via de website. Hieronder het antwoord op de quizvraag van mei.

 

Staande Mast Route op twee plaatsen gestremd

publicatie: 25-05-2022

Ben je van plan binnenkort de Staande Mast Route te gaan varen? Bereid je dan goed voor: de route is namelijk op twee plaatsen gestremd voor hoge schepen.

 

Stewards op de sluizen, ook in 2022

publicatie: 24-05-2022

Net als eerdere jaren zal Rijkswaterstaat in de zomerperiode van 2020 drukke sluizen bemannen met stewards. Deze 'Stewards op de Sluizen' gaan watersporters helpen bij het afmeren en bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk.

 

'Varen doe je Samen!' on tour van start

publicatie: 24-05-2022

Veiligheidscampagne ‘Varen doe je Samen!’ (VDJS!) trekt tijdens het vaarseizoen het land in. In samenwerking met de betrokken partners wordt er in de zomermaanden zowel vanaf de waterkant als op het water voorlichting over veilig varen gegeven met als doel het veiligheidsbewustzijn onder álle vaarweggebruikers te vergroten.

 

Rijkswaterstaat ontwikkelt App voor op het IJ

publicatie: 24-05-2022

Het wordt steeds drukker op het water. Niet alleen recreanten gaan met hun bootje op pad, maar ook beroepsvaart, cruiseschepen, veerpontjes en rondvaartboten varen op het IJ. Maar hoe zorg je ervoor dat zij niet in elkaars vaarwater terecht komen? Project Digitale Rivier van Rijkswaterstaat heeft hiervoor een app ontwikkeld en getest.

 

Varen door de Rotterdamse Haven? Bekijk het webinar!

publicatie: 24-05-2022

Heb je plannen om te gaan varen in de Rotterdamse haven? Bekijk dan hier het webinar waarin de scheepvaartmeesters informatie geven over hoe je veilig kunt varen in de Rotterdamse haven.

 

Eerste editie Dutch Water Week 27 mei van start in Lelystad, Almere en Amsterdam

publicatie: 23-05-2022

De eerste editie van de Dutch Water Week gaat vrijdag 27 mei van start. Tot en met zondag 5 juni zijn er allerlei watersportactiviteiten op het IJmeer bij Almere, het Markermeer bij Lelystad, op de Amsterdamse grachten, de Bosbaan en bij Heeg.

 

Kleine Sluis in sluizencomplex IJmuiden voorlopig gestremd

publicatie: 20-05-2022

De Kleine Sluis in het sluizencomplex van IJmuiden is gestremd. In verband met defecte onderdelen van de sluisdeuren is de sluis tot nader order niet beschikbaar voor de scheepvaart. Scheepvaart kan gebruik maken van de andere sluizen op het complex in IJmuiden.

 

Varen doe je Samen! aanwezig op Maritime Industry 2022

publicatie: 16-05-2022

Op dinsdag 17, 18 en 19 mei 2022 is 'Varen doe je Samen!' aanwezig op de vakbeurs voor de maritieme sector Maritime Industry. De zestiende editie van de beurs kon de afgelopen twee jaar niet doorgaan vanwege corona, maar opent nu weer de deuren. ‘Varen doe je Samen!’ geeft er voorlichting over de verkeersveiligheid op het water aan de bezoekers van Maritime Industry.

 

Blauwe Vlag 2022 uitgereikt in Elburg

publicatie: 12-05-2022

Op 12 mei is voor het eerst in drie jaar weer een officiële uitreiking ceremonie geweest voor de Blauwe Vlag, een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die schoon, veilig en duurzaam zijn. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft in Nederland 189 Blauwe Vlaggen toegekend, 130 jachthavens en 59 stranden. De ceremonie vond plaats in de Hanzehaven van de gastheer gemeente Elburg.

 

Knooppuntinformatie Varen doe je Samen! verrijkt met dronebeelden

publicatie: 28-04-2022

Varen doe je Samen! gaat haar knooppuntinformatie uitbreiden met dronevideo’s. Hiermee wordt meer inzicht gegeven in vaarwegknooppunten waar sprake kan zijn van een verkeersonveilige situatie tussen recreatie- en beroepsvaart. Als eerste is het knooppunt Oranjesluizen in beeld gebracht, in samenwerking met het droneteam van Rijkswaterstaat. De video’s gaan recreanten helpen nog veiliger belangrijke en drukke knooppunten te passeren.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.