Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Landelijke handhavingsacties binnenvaart gehouden; focus op vaar- en rusttijden

publicatie: 20-03-2023

Dit zorgt voor onveilige situaties op de vaarweg vanwege bijvoorbeeld vermoeidheid, en zo ontstaat oneerlijke concurrentie. Op 14, 15 en 16 maart 2023 werden er daarom namens Rijkswaterstaat landelijk handhavingsacties uitgevoerd op de binnenvaart. De focus tijdens deze actie lag op de controle op vaar- en rusttijden. Ook andere feitcodes binnen het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) werden meegenomen. Er zijn tijdens de handhavingsactie 64 binnenvaartschepen gecontroleerd, bij 15 schepen is er een bestuurlijke boete of proces verbaal geschreven. Acht van deze sancties gaan over de vaar- en rusttijden.

 

Vaarquiz-vraag: Hoe reageer je op een blauw bord met wit flikkerlicht?

publicatie: 19-03-2023

Iedere maand stelt Varen doe je Samen! op onze social-media-kanalen een quizvraag. Het juiste antwoord, met toelichting, volgt een paar dagen later via de website. Vaarquiz-vraag van maart: Hoe reageer je op een blauw bord met wit flikkerlicht?

 

Succesvolle 31e editie van Boot Holland trekt ‘tienduizenden bezoekers’

publicatie: 13-03-2023

De organisatie van Boot Holland spreekt van een succesvolle editie in 2023. Na drie jaar afwezigheid wegens corona stond de beurs van 8 t/m 12 maart 2023 weer vol met sloepen, tenders, motorjachten, informatie over veiligheid en recreatie en duurzaamheid. Tienduizenden watersportliefhebbers bezochten het WTC Expo om het watersportseizoen hier als vanouds af te trappen.

 

Zwaai naar elkaar en negen andere tips om het leuk en veilig te houden

publicatie: 07-03-2023

Er is niets zo mooi als samen genieten van het water. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk varen is en het wordt daarom drukker op het water. Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig van het water kan genieten, zijn er een paar gedragsregels om rekening mee te houden. Want Varen doe je Samen!

 

Bezoek Varen doe je Samen! op Boot Holland 2023

publicatie: 03-03-2023

Van 8 tot en met 12 maart 2023 staat ‘Varen doe je Samen!’ op de beurs Boot Holland in Leeuwarden. In samenwerking met de Provincies Fryslân, Groningen, Rijkswaterstaat en de Dienst der Hydrografie wordt er voorlichting over de veiligheid op het water gegeven.

 

Maatregelen scheepvaartverkeer na aanvaring Goereesesluis

publicatie: 01-03-2023

De brug voor lokaal verkeer over de Goereesesluis bij Stellendam is woensdagavond 22 februari 2023 aangevaren door een binnenvaartschip en kan sinds die tijd niet meer goed dicht. De brug is na de aanvaring niet meer te gebruiken en afgesloten voor het scheepvaart- en lokale wegverkeer.

 

Nieuwe edities zeekaarten Hydrografische Dienst

publicatie: 28-02-2023

De Dienst der Hydrografie geeft de 1800-serie zeekaarten uit. De nieuwe edities van de zeekaarten 1803 van de Westerschelde en 1807 van de het Hollandsch Diep, Haringvliet, Volkerak en Zoommeer zijn reeds verschenen. En 1811 en 1812 van de Waddenzee staan gepland voor april van dit jaar.

 

Ruik je rotte eieren? Ga dan direct van boord of naar buiten!

publicatie: 23-02-2023

Ben je aan boord en ruik je de geur van rotte eieren? Dan ruik je waarschijnlijk zwavelwaterstof (H2S). Ga direct van boord of naar de buitenlucht als je aan het varen bent. Zwavelwaterstof kan in afgesloten ruimtes snel oplopen tot levensgevaarlijke concentraties. Bekijk onderstaande infographic met nuttige tips.          

 

Hinder voor scheepvaart door werkzaamheden Brug Ouderkerk

publicatie: 20-02-2023

Schepen die tussen 20 februari en 20 juni 2023 de Brug Ouderkerk bij Ouderkerk aan de Amstel wil passeren, moeten rekening houden met stremmingen of beperkingen in de bedientijden. De provincie Noord-Holland vervangt de Brug Ouderkerk. Door deze werkzaamheden is de Amstel een aantal perioden gestremd voor schepen hoger dan 2,90 meter of gelden beperkte doorvaartmogelijkheden.

 

Aan de slag met je onderwaterschip? Lees dan deze tips over antifouling!

publicatie: 16-02-2023

Maak je plannen om het onderwaterschip van jouw boot aan te pakken vóór het seizoen weer start? Denk dan goed na wat de beste oplossing is: nieuwe antifouling is niet altijd de enige of beste oplossing. Antifouling is een onderwaterverf met koper (een biocide) en is dus giftig voor mensen, dieren en planten.

 

Vaarquiz-vraag: Welke verlichting zie je?

publicatie: 14-02-2023

Bekijk het antwoord op de vaarquizvraag van februari: Je vaart ’s nachts op het IJsselmeer. Wat betekent de volgende verlichting?

 

Update voor lijst toegestane antifoulings en onderwaterverven

publicatie: 01-02-2023

Er is een nieuwe lijst met toegestane antifoulings en onderwaterverven inclusief registratienummer en vervaldatum gepubliceerd op onze informatiepagina’s over antifouling. Bekijk de lijst hier!

 

Haven Rotterdam: lichte afname aantal ongevallen, zorgen over toenemende drukte

publicatie: 30-01-2023

Havenbedrijf Rotterdam signaleerde in 2022 een lichte afname van het aantal ongevallen; 137 ongevallen tegen 141 in 2021. Twee ernstige ongelukken (één met de watertaxi en een dodelijk ongeval door het kapseizen van een binnenvaartschip) drukten hun stempel op de nautische resultaten van het afgelopen jaar, die het havenbedrijf eind januari presenteerde.

 

Cilinders Grevelingensluis worden komende maanden gereviseerd: 8 keer 2 dagen stremming

publicatie: 26-01-2023

De cilinders van de Grevelingensluis worden in 2023 in fases gereviseerd en vervangen, dat meldt Rijkswaterstaat. De eerste stremming vindt plaats op 14 en 15 februari 2023.

 

Download het Binnenvaartpolitie-reglement (BPR)

publicatie: 22-01-2023

Welke regels gelden er op (de meeste) Nederlandse binnenwateren? Dat is geregeld in het Binnenvaartpolitiereglement, kortweg BPR. De meeste schepen moeten verplicht een versie van het BPR (op papier of digitaal) aan boord hebben. Je kunt jouw versie van het BPR hier nu gratis downloaden.

 

Vaarquiz-vraag: Welk schip verleent voorrang?

publicatie: 20-01-2023

Vaarquiz-vraag: Welk schip verleent voorrang? in deze situatie? Lees het antwoord op de vaarquiz-vraag!

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.