Begin mei stremming Staande Mastroute door werkzaamheden Hefbrug Gouda

publicatie: 26-03-2018

De Staande Mast Route zal van 3 tot en met 14 mei 2018 bij Gouda gestemd zijn vanwege werkzaamheden aan de Hefbrug over de Gouwe. De stremming geldt voor scheepvaartverkeer hoger dan 7 meter, vaartuigen lager dan 7 meter kunnen ongehinderd onder de brug doorvaren.

Werkzaamheden aan de Hefbrug

De beweegbare dubbele spoorbrug in Gouda, de Hefbrug, is eerder dan verwacht toe aan groot onderhoud. Om het treinverkeer en de scheepvaart veilig door te kunnen laten gaan, voert ProRail in de periode februari tot en met mei 2018 herstel- en vervangingswerkzaamheden uit aan de brug. De haalkabels waarmee de brugdelen omhoog worden gehesen moeten worden vervangen. De brug met spoor, bovenleiding en beveiliging moet weer goed worden afgesteld.

Werken in de meivakantie

De Hefbrug ligt op één van de drukst bereden spoortrajecten en over het enige deel van de Staande mast route waar geen alternatief voor is van Nederland. Om zo min mogelijk hinder te veroorzaken voor trein- en scheepvaartverkeer, gebeurt het werk op en vanaf de brug. Een deel van de werkzaamheden kan echter alleen uitgevoerd worden als er geen treinverkeer rijdt. De eerstvolgende beschikbare treinvrije periode is van 10 tot en met 14 mei, wanneer ProRail tal van werkzaamheden aan het spoor uitvoert. Herstel van de Hefbrug is daarom rondom deze periode in de meivakantie gepland. 

De hefbrug over de Gouwe (Foto: Wikimedia)

Voor het scheepvaartverkeer hoger dan 7 meter geldt de stremming van 3 tot en met 14 mei. Dit heeft te maken met de vervanging van de haalkabels. De brug kan in die periode niet geheven worden. Uitstellen van de werkzaamheden naar een later moment zou een langere periode van overlast beteken, omdat nu een treinvrije periode benut kan worden. Na 14 mei gaan de onderhoudswerkzaamheden verder, maar zijn er geen beperkingen meer voor trein- en scheepvaartverkeer.

Bereid je goed voor

Ben je van plan de Staande Mast Route of een deel ervan te gaan varen? Bereid je reis dan goed voor. Bekijk onze informatiepagina Staande Mast Route met interactieve kaarten en ook de knooppuntenboekjes. Voor de meest actuele informatie over stremmingen aan de vaarweg kijk je op www.vaarweginformatie.nl

(Headerfoto: Prorail)