Handige apps voor watersporters

Er zijn verschillende handige smartphone- en tablet apps beschikbaar voor watersporters en recreanten. Apps om op te navigeren op het water, apps met tips voor onderweg of om alvast een ligplaats te reserveren in de haven van bestemming. Vanwege het enorme aanbod van apps met weerberichten hebben we deze vooralsnog buiten beschouwing gelaten. Check wel altijd de weersvoorspelling bij je reisvoorbereiding!

We zetten hieronder een overzicht met handige apps voor watersporters op een rijtje (in willekeurige volgorde):


KNRM Helpt app 

KNRM Helpt is de officiële app van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De KNRM Helpt-app bevat onder andere actuele weersinformatie, vaarkaarten, knooppunten, bunkerstations, duikstekken, informatie over marifoonkanalen en een logboek. En de watersporter die in nood is of assistentie nodig heeft roept met één druk op de knop direct hulp in. Ook is de app een hulpmiddel bij de reisvoorbereiding en biedt de mogelijk een vaarplan in te voeren. Lees ook het nieuwsartikel over de KNRM Helpt app.

Prijs: Gratis 


Regelgeving in jachthavens 

Als ondernemer of booteigenaar kun je deze app gebruiken voor informatie over de heersende wet- en regelgeving. Als handhaver kun je deze app gebruiken als hulpmiddel voor het uitvoeren van een controle. De app is ontwikkeld door de Taskforce Brabant Zeeland in samenwerking met het CCV en Rijkswaterstaat. 

Prijs: Gratis 


Vaarmelder app

De Vaarmelder-app is ontwikkeld door Rijskwaterstaat en biedt vaarweggebruikers de mogelijkheid om juiste en betrouwbare informatie naar de vaarwegbeheerder te sturen. Gebruikers kunnen melding maken van onveilige situaties en gebreken langs de vaarweg door te kiezen uit diverse geselecteerde onderwerpen. Met de meldingen zullen andere vaarweggebruikers sneller worden geïnformeerd en wordt inzicht verkregen in de veiligheidsbeleving van alle verkeersdeelnemers. Lees ook het nieuwsartikel over de Vaarmelder app.

Prijs: Gratis


Waterplantmelder app

De Waterplantmelder app geeft waterrecreanten de mogelijkheid melding te maken van waterplantoverlast in hun vaargebied. De app en website bevatten een kaart waarop de locaties met meldingen duidelijk te zien zijn. Vaarweggebruikers wordt gevraagd een foto aan de melding toe te voegen, zodat de exacte gps-locatie van de overlastgevende planten bekend en geregistreerd wordt. Lees ook het nieuwsartikel over de Waterplantmelder app.

Prijs: Gratis


Snelheidsmeter app - Speedometer 

Het is handig en belangrijk om te weten met welke snelheid je vaart. Er gelden immers op veel plekken regels en snelheidsbeperkingen op het water. Niet alle boten hebben echter een snelheidsmeter ingebouwd aan boord. Dat is makkelijk op te lossen door hiervoor een app te installeren. Er zijn diverse gratis 'speedometer'-apps te downloaden die op basis van je gps-gegevens precies aangeven hoe snel je vaart.

Prijs:  meestal Gratis 


Waterkaarten Nederland app

De Waterkaarten app is een navigatie-app die gebruik maakt van de ANWB Waterkaarten. Ook biedt de app alle informatie uit de ANWB Wateralmanak en locaties van jachthavens hun voorzieningen. Daarnaast is er actuele informatie over bedieningstijden van bruggen en sluizen, inclusief vaarstremmingen van Rijkswaterstaat in app opgenomen.

Prijs: De eerste zeven dagen is het gebruik gratis. De app werkt hierna alleen met een geldig abonnement. Je kunt een abonnement afsluiten voor: -  Een maand (€ 12,99) - Een seizoen (€ 29,99) en een jaar (€ 44,99 – inclusief gratis Windows versie).


Watersport app Fryslân

Speciaal voor alle zeilers, vaarders en zwemmers in Fryslân is er de app 'Watersport'. Hiermee heb je altijd actuele informatie bij de hand over brugtijden en plekken waar je veilig kunt zwemmen in de provincie Friesland. Prijs: Gratis


VarenZH-app

De app ‘VarenZH’ van de provincie Zuid-Holland is een navigator voor de provinciale vaarwegen in de provincie Zuid-Holland. In één oogopslag zie je openingstijden van bruggen en sluizen in de provincie, maar ook informatie over doorvaartbreedtes en –hoogtes, ligplaatsen, walstroom, marifoonkanalen en telefoonnummers van de bediening. Objecten nabij het water zijn bovendien eenvoudig op te zoeken met de zoekfunctie. Prijs: Gratis


Vaarwater app

VaarWater is een handige app om Amsterdam vanaf het water te ontdekken. Met de app zie je waar je vaart. Ook bevat de app vaarroutes voor Amsterdam en omgeving.
Prijs: Gratis


Vaarweg.net

De Vaarweg.net -vaarkaart zit vol nuttige, handige en noodzakelijke informatie. Je kunt de kaart helemaal naar eigen inzicht aanpassen. Met één klik is allerlei informatie op te vragen, zoals openingstijden van een brug of voorzieningen in een jachthaven. Vaarweg.net heeft, in samenwerking met Rijkswaterstaat, een vaarmelder in de kaart opgenomen. Is een boei verkeerd weergegeven op de kaart, ondervind je ernstige hinder van passerende containerschepen op een bepaalde plek of bemerk je onveilig vaargedrag, dan kun je dat eenvoudig melden. Uiteraard moet altijd 112 gebeld worden bij ongevallen en/of om hulpdiensten in te schakelen. Ook de Varen doe je Samen!-knooppunten zijn opgenomen..

Prijs: Gratis proefversie


Blue Water app

De Blue Water app geeft vaarders informatie over havens en faciliteiten op de wal. De app maakt het mogelijk om ligplaatsen te boeken en te betalen via de smartphone. Ook is het mogelijk meningen over havens te geven. De Blue Water App heeft nu meer dan 130 aangesloten havens en je kan deze vinden met een groen anker op de kaart in de app. 

Prijs: gratis


Sloepennetwerk app

De Sloepennetwerk app biedt een overzicht van verschillende sloepvaartochten in Nederland. De app toont waar je bent en biedt de mogelijkheid om routes te plannen waarbij de verwachte aankomsttijd berekend wordt. Ook geeft de app informatie over bezienswaardigheden en horeca aan de wal. Verder worden bunkerstations en oplaadpunten voor elektrische boten getoond. Prijs: gratis

 


Waterkaart.net 

De Waterkaart van Nederland brengt Nederlandse vaarweginformatie uit vele bronnen samen om watertransport sneller, milieuvriendelijker, veiliger en efficiënter te maken. Van de Waterkaart zijn mobiele apps beschikbaar die offline bruikbaar zijn. De app biedt informatie als: Wanneer gaat de brug open? Hoe bereik ik de sluiswachter? Welk marifoonkanaal geldt hier? Is die aanlegplaats beschikbaar? De Waterkaart.net webapp is via internet gratis beschikbaar. De mobiele apps zijn 4 dagen gratis te gebruiken, daarna kosten ze 4,99 € per jaar.

Prijs: Gratis/4,99 euro 


Anker wacht / Anchor Watch 

Een tip van een van onze lezers is het gebruik van een 'Ankerwacht-app'. De Anchor Watch houdt met behulp van je gps in de gaten of je boot op zijn plek blijft terwijl je voor anker ligt. De gevoeligheid is in te stellen en bij teveel beweging slaat de app alarm. Deze app, bekend als Anchor Watch of Anchor Lite is gratis te gebruiken op Android-smartphones. In de betaalde versie (van 2,59 euro) worden geen advertenties getoond. Voor iOS smartphones en tablets zijn ook verschillende Ankerwacht-apps beschikbaar, al of niet gratis.

Prijs: Gratis/2,59 euro 


NavKid

De NavKid Android App voor bootnavigatie is voorzien van de laatste waterkaarten en heeft de beschikking over een ingebouwde zeer uitgebreide routeplanner. De app heeft geen internetverbinding nodig om te navigeren. Voor kaartupdates is er wel een internetverbinding nodig. De NavKid App is gratis te downloaden, maar de kosten voor de waterkaart worden per jaar verrekend en bedragen €19,50. Als je dit na een jaar niet verlengt dan blijft de app wel werken, zij het met beperkte functionaliteit. . 

Prijs: Gratis/19,50 euro Er zijn waarschijnlijk nog veel meer handige en nuttige mobiele apps voor watersporters beschikbaar. Heb je tips voor apps die in dit overzicht thuishoren? Laat het ons weten via de contactpagina

Disclaimer 

Varen doe je Samen! heeft geen (commerciële) belangen bij de vermelding van bovenstaande apps. Deze lijst is niet volledig en tips zijn welkom. Houd tijdens het varen altijd je aandacht op het water en de andere vaarweggebruikers!