Communicatiemiddelen

Wat betekent communicatie en wat zijn communicatiemiddelen? Communicatie betekent het overbrengen van boodschappen. Zodat je met andere schippers kunt praten wanneer dat echt nodig is. Communicatiemiddelen helpen je hierbij, zoals je hieronder kunt lezen.

Verder kun je op het water ook licht of geluidsseinen gebruiken.
Hieronder vind je de belangrijkste mogelijkheden.

Geluidsseinen

Wat zijn geluidsseinen en waarom gebruik je die? Geluidsseinen zijn belangrijk. Vooral in de scheepvaart. Op deze manier kun je andere schippers laten wat je van plan bent. Bijvoorbeeld bij het aangeven van gevaar. Wanneer je van richting verandert. Of wanneer je hulp nodig hebt. Ze zijn onmisbaar. Hieronder vind je enkele belangrijke communicatiemiddelen.

Scheepstoeter

De scheepstoeter: die gebruik je om andere mensen op het water te waarschuwen. Dus met behulp van geluid. Een toeter. Door lang of kort te toeteren kun je aan andere schippers duidelijk maken wat je wilt zeggen. Heb je een moderne scheepstoeter? Controleer dan even dat deze werkt (batterijen). Wat ook hierbij absoluut niet mag ontbreken is een sticker waarop je de meest belangrijke vaarseinen kunt vinden.

Marifoon
De marifoon, wat is dat? De naam marifoon is een afkorting voor twee namen: maritieme telefoon. En maritiem is een ander woord voor scheepvaart. Voor een marifoon heb je een certificaat nodig. Dat is het bewijs dat je les hebt gehad om te weten hoe een marifoon werkt. En dat je weet hoe je dit apparaat op de juiste manier moet gebruiken. Het handige van een marifoon is dat je met meerdere schippers tegelijk kunt praten. Met een mobiele telefoon is dat een stuk lastiger. Een marifoon is uitstekend geschikt voor bijna alle boten of schepen. Ook wanneer je een kleinere boot hebt.

Zaklantaarn

Ook heel belangrijk. Mocht je in het donker varen en iemand valt in het water of je verlichting valt uit. Dan is een zaklantaarn van het grootste belang. Gebruik een goede zaklantaarn die een stevige lichtbundel bezit. Dus een helder licht geeft. Controleer wel van tijd tot tijd of hij nog goed werkt. (Dus het lampje of eventuele batterijen.) Kun je ook gebruiken om lichtseinen te geven, wanneer het donker is.