Controle van je boot of schip

Om veilig te kunnen varen op het water is het belangrijk dat je alles aan boord controleert. Kijk goed samen met je ouders of de Schipper (dat is degene die de boot bestuurt), voordat je gaat varen. Doet de motor het, is er voldoende benzine aan boord. Werkt de verlichting goed. En heb je alles aan boord om veilig te kunnen varen.

Technisch gedeelte

Wat is het technische gedeelte? Het technische gedeelte zorgt ervoor dat je boot kan varen. Wanneer de motor niet in orde is, kan hij niet varen. Wanneer je niet genoeg benzine hebt, kan hij ook niet varen. De lampjes (of navigatielichten) zorgen ervoor dat je in het donker te zien bent.

Controleer of de motor goed werkt en laat hem even lopen. Zodat je zeker weet dat deze niet uitvalt tijdens het varen.

Let wel op dat je altijd voldoende benzine hebt! Misschien handig om een extra Jerrycan bij je te hebben. Let op! Wanneer je gaat tanken, zet dan de motor uit. Anders kunnen er ongelukken gebeuren.

Het is belangrijk dat je de juiste verlichting voor je boot hebt. Zodat je gezien wordt op het water. De basisverlichting bestaat voornamelijk uit drie lampjes: een rode lamp linksvoor, een groene lamp rechtsvoor en een witte lamp middenachter. Ook wel hek- of ankerlicht genoemd. Kijk maar naar de tekening van Boet in het donker. En altijd even kijken of de verlichting het nog steeds doet!