Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Samen door de sluis!

publicatie: 20-07-2017

Het passeren van een sluis brengt de nodige discipline met zich mee en er komen een aantal vaardigheden samen. Met de juiste voorbereiding en kennis kun je de passage van een sluis vlot en veilig laten verlopen. Het kan soms lastige situaties opleveren voor schipper en bemanning, zeker bij grote drukte en bij veel wind.

 

Ongevalsrapport Jason

publicatie: 17-07-2017

Naar aanleiding van het ongeval bij Jason op 11 maart jl. heeft een onderzoekscommissie, samengesteld uit verschillende roeiverenigingen, een rapport geschreven over de toedracht van het ongeval.

 

(er)Vaar de Amsterdamse grachten

publicatie: 14-07-2017

Op woensdag 30 augustus 2017 vindt van 13.00 uur tot 17.00 uur een 'Varen doe je Samen!' praktijk(er)vaartocht plaats op de Amsterdamse grachten. Na een kort blokje theorie wordt met de ruime sloep (7,5 x 2,5 meter met 42 pk inboard diesel) van de vaarschool een interessante route gevaren over onder andere de Amstel en Prinsengracht (rondvaartroute) waar diverse lastige kruispunten worden gepasseerd met veel ander scheepvaartverkeer. Via de Houthavens, het IJ en de Zwanenburgwal varen we terug naar de Amstel. Onderweg komen we op de grachten rondvaartboten tegen in allerlei uitvoeringen en – afhankelijk van het weer – ook waterfietsen, kano's, roeiers en andere pleziervaart. Op het IJ kunnen we (snelvarende) veerponten, kegelschepen, grote zandschepen van de Noord/Zuidlijn, koppelverbanden en ander beroepsmatig bulkvervoer tegenkomen en natuurlijk ook recreatievaart.

 

Scheepvaartbericht - Noordhollandsch kanaal; Leeghwaterbrug; stremming

publicatie: 13-07-2017

Onderstaand de laatste informatie met betrekking tot hinder Noordhollandsch kanaal; Leeghwaterbrug: I.v.m. werkzaamheden Stremming: Van dinsdag 1 augustus 22.00 uur t/m woensdag 3 augustus 2017 06.00 uur; Van vrijdag 25 augustus 22.00 uur t/m maandag 28 augustus 2017 06.00 uur.

 

‘Varen doe je Samen!’ viert deze zomer haar tienjarig jubileum

publicatie: 11-07-2017

De veiligheid op het water wordt inmiddels alweer tien jaar bevorderd met hulp van de communicatie vanuit ‘Varen doe je Samen!’ (VDJS). Op 4 september 2007 werd tijdens de HISWA te water in IJmuiden een convenant ondertekend, waarmee de deelnemende partijen met elkaar afspraken gezamenlijk te zorgen voor eenduidige communicatie over de veiligheid op het water voor beroeps-, recreatie-, zee- en passagiersvaart. Volgens projectleider Rowena van der Maat is de boodschap na tien jaar hetzelfde gebleven: “Houd rekening met elkaar”. Het bereik is onder andere dankzij de digitalisering en social media veel groter geworden. 

 

RiverGuide nieuwe landelijke applicatie met actuele vaarweginformatie

publicatie: 06-07-2017

Dinsdag 4 juli is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de landelijke invoering van RiverGuide. Dat is een app voor vaarweggebruikers met actuele informatie over o.a. routes, bezetting ligplaatsen, drinkwaterpunten en auto-afzetplaatsen. Doel van de applicatie is het bevorderen van de veiligheid, verkeersregulering, vlotheid en duurzaamheid op de landelijke vaarwegen.

 

Veilig varen op de Gouwe

publicatie: 04-07-2017

De Gouwe is de drukst bevaren vaarweg die de Provincie Zuid-Holland in beheer heeft. Het is onderdeel van de Staande Mast Route, en er is behoorlijk wat beroepsvaart te vinden. Daarnaast heeft het veel (Hef)bruggen die dicht bij elkaar liggen en is het vaarwater op sommige stukken erg smal. Het is dan ook belangrijk om aan goede reisvoorbereiding te doen als je dit traject wil bevaren.

 

De ‘Varen doe je Samen!’ voorlichtingskaarten

publicatie: 27-06-2017

Tijdens de beurs Maritime Industry 2017 lanceerden Koninklijke BLN-Schuttevaer en ‘Varen doe je Samen!’ officieel de 'Varen doe je Samen’ voorlichtingskaarten. Grootzus ontwierp een vijftal kaarten waarmee op ludieke wijze de risico’s worden uitgebeeld. Daarnaast staan er tips op de kaarten om de vaarweg gezamenlijk zo veilig mogelijk te houden.  De kaarten, inclusief houder, zijn verkrijgbaar voorondernemingen en verenigingen zoals jachthavens, watersportverenigingen etc. Door de kaarten bijvoorbeeld bij de receptie te plaatsen kun je je bezoekers opeen leuke wijze informeren over veilig varen. Bestellen kan door een mail te sturen met uw gegevens aan: info@varendoejesamen.nl. Er zijn een beperkt aantal van deze houders inclusief kaarten beschikbaar, dus op = op. 

 

Rijkswaterstaat lanceert: Vaar melder-app

publicatie: 22-06-2017

Rijkswaterstaat heeft een Vaar Melder App ontwikkeld om de veiligheid op het water nog beter in beeld te brengen. De informatie uit de app is aanvullend op de bestaande registratie. Je kunt via deze app onregelmatigheden op de vaarweg melden.

 

Marifoon gebruiken? Ja natuurlijk !

publicatie: 16-06-2017

Goed marifoongebruik draagt bij aan de veiligheid op het water. Een marifoon is een zend- en ontvangapparaat voor maritieme communicatie. Via de marifoon leg je contact met andere schepen en met walstations, zoals sluizen, verkeersposten of de kustwacht. Zowel op zee als op binnenwater.

 

Duikers & scheepvaart; Hoe zit dat?

publicatie: 13-06-2017

Er wordt veel gedoken in Nederland. Niet alleen sportduiken is populair, ook beroepsmatig duiken komt steeds meer voor. Beroepsvaart huurt steeds vaker een duikbedrijf in om onderhoud aan het onderwaterschip te laten uitvoeren. Het polijsten van een schroef scheelt behoorlijk veel in het brandstofverbruik en kan door duikers uitgevoerd worden. Om e.e.a. veilig te laten verlopen zijn er in het BPR regels opgenomen waaraan de vaarweggebruikers en duikers zich moeten houden.

 

Onderzoek naar effecten van handhaving recreatievaart

publicatie: 12-06-2017

Verschillende organisaties houden toezicht op de vaarwegen, o.a. door middel van handhavingsacties. Wat is nu het effect van handhaving? Verandert het vaargedrag na contact met handhavers? Is er meer interesse voor de regels die op het water gelden?

 

Port of Rotterdam: Veilig varen

publicatie: 08-06-2017

De wateren van Rotterdam zijn een druk bevaren gebied, te denken aan de Maas, met al haar grote schepen. De Port of Rotterdam, vraagt extra aandacht voor het naleven van de vaarregels en zal ook dit jaar hierop toezicht houden.

 

VDJS- partners uitgelicht: De Provincies (deel 2)

publicatie: 07-06-2017

‘Varen doe je Samen!’ is een convenant van 14 verschillende partners over veiligheid op het water, vooral waar recreatie- en beroepsvaart elkaar tegenkomen. Omdat onze partners een schat aan informatie bezitten over veiligheid en preventie op het water, lichten wij de komende weken steeds een partner uit. Deze week: De Provincies (Deel 2).

 

Varen in het Oliegeulgebied – seizoen 2017

publicatie: 07-06-2017

In het nieuwe Natura 2000-Beheerplan Deltawateren, dat in het najaar van 2016 is vastgesteld,wordt het gebied tenwesten van de Roggenplaat, waar het vaarwater Oliegeul is gelegen, niet langer aangemerkt als verboden gebied. Men mag er varen. Voor de watertoerist lijkt dat aantrekkelijk, er is echter één MAAR. 

 

Stewards op de sluizen

publicatie: 06-06-2017

Met mooi weer neemt de drukte op de vaarwegen toe. Dat vraagt om extra oplettendheid. Van zowel de beroeps- als recreatieschipper. Vooral bij sluizen. Grote vrachtschepen en kleine plezierjachten moeten hier samen manoeuvreren in een beperkte ruimte. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en lange wachttijden. In de zomerperiode bemant Rijkswaterstaat daarom drukke sluizen met stewards.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Voer je e-mailadres in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief
Voer je e-mailadres in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief
© 2016 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer