Alternatieven voor antifouling getest

publicatie:
04
-
09
-
2019
In de recreatievaart wordt nogal eens gebruik gemaakt van onderwaterverf die niet is toegestaan. Veel van deze antifoulings zijn in Nederland verboden. Op de informatiepagina Antifouling kun je hierover meer lezen. Wie een illegale antifouling gebruikt, riskeert een boete van 2500 euro en is verplicht de vervuilende laag van het onderwaterschip te verwijderen.

In de recreatievaart wordt nogal eens gebruik gemaakt van onderwaterverf die niet is toegestaan. Veel van deze antifoulings zijn in Nederland verboden. Op de informatiepagina Antifouling kun je hierover meer lezen. Wie een illegale antifouling gebruikt, riskeert een boete van 2500 euro en is verplicht de vervuilende laag van het onderwaterschip te verwijderen.

Alternatieven antifouling

Gelukkig zijn er op dit moment al veel alternatieven, zoals bijvoorbeeld ultrasoon apparatuur, siliconen-wrap, vezel-wrap, nanoverf of harde glascoating. Doordat ze ook vaak nieuw zijn, weten mensen niet of ze wel goed werken en of ze geschikt zijn voor hun boot en vaargebied. Ze gaan vaak langer mee maar ze zijn ook vaak duur. Ondanks het brede aanbod van alternatieven, blijkt in de praktijk dat het moeilijk is om over te stappen.

Alternatieven praktijktest

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat verantwoordelijk is voor het maken van de regels over dit onderwerp, wil hierbij graag helpen door de alternatieven te testen. Sinds het begin van vaarseizoen 2019 doen twee verhuurbedrijven van HISWA Vereniging mee aan deze test. De ene vloot, Ottenhome in Heeg ligt op zoet water en de andere Aquavitesse in Bruinisse op zout water. Elke boot van de verhuurvloot is voorzien van één van de alternatieve producten. Elke 6 tot 8 weken worden de boten uit het water getild en geïnspecteerd. In oktober 2019 is de laatste inspectie door Endures en zal een rapport worden opgemaakt.

Voorlichting tijdens HISWA te Water

Tijdens de HISWA te water in Lelystad wordt op de stand van 'Varen doe je Samen!' informatie gegeven over antifouling. Hier kun je terecht met vragen over antifouling en wordt uitleg gegeven over wat wel en niet is toegestaan en worden alternatieven getoond.