Tips voor een hond aan boord

publicatie:
02
-
10
-
2019
Laat de hond wennen aan de boot, dat is belangrijk voor een veilig verblijf op het water. Een hond die op zijn gemak is zal minder snel iets overkomen of veroorzaken dan een hond die gestrest is.


1. Honden begrijpen

Honden communiceren op eigen wijze. Om hen te kunnen begrijpen is kennis nodig van lichaamstaal, signalen en gedrag. Zodoende kan men snel reageren bij signalen van opwinding, onrust of zelfs angst. Een hond in paniek brengt mogelijk ook zijn baasjes of omstanders in een onveilige situatie. Een goede communicatie tussen baas en hond verhoogt de veiligheid.


2. Een hond voorbereiden

Laat de hond wennen aan de boot, dat is belangrijk voor een veilig verblijf op het water. Een hond die op zijn gemak is zal minder snel iets overkomen of veroorzaken dan een hond die gestrest is. Laat de hond voorzien van een chip zodat hij identificeerbaar is.


3. Zwemmen

Vaak wordt gedacht dat alle honden kunnen zwemmen. Dit is een misverstand. De meeste honden moeten leren zwemmen en sommige types honden zijn niet geschikt om te zwemmen! Honden die wel zwemmen kunnen, kunnen toch verdrinken. Bijvoorbeeld doordat er geen plaatsen zijn waar zij aan de kant kunnen komen.


4. Veiligheidsmiddelen hond

Door een hond een goed passend borsttuig met handvat te laten dragen, heb je iets om hem aan vast te pakken als de hond bijvoorbeeld in het water is gevallen. Een goed zwemvest mag ook niet ontbreken. Het moet goed passen en het juiste drijfvermogen hebben. Let hiernaast op zaken als felle kleuren en reflecterende zones, een hulphandvat en een comfortabele pasvorm. Andere nuttige hulpmiddelen zijn een waterdichte adreskoker, waterdicht lampje en een Gps tracker.


5. Veilig schip

Het is raadzaam de boot waar mogelijk aan te passen aan de hond. Een pikhaak, hondenbootladder, veiligheidsnet of hekjes in de gangboorden en een hondenloopplank dragen bij tot de veiligheid van een hond aan boord.


6. Hond te water vanaf de wal

Denk bij het bieden van eerste hulp altijd eerst aan je eigen veiligheid. Bekijk de situatie eerst; als er stroming is, ga stroomafwaarts staan of gebruik een bijbootje. Houdt contact met de hond en laat hem naar u toe zwemmen. Til hem eruit aan zijn nekvel, halsband, tuig of zwemvest.


7. Hond te water vanaf de boot

Het lukt niet altijd om de hond snel op de boot te krijgen. Een zwemvest geeft u meer tijd. Kijk uit dat u de hond niet verwond met de schroef. Handel als hierboven til de hond eruit via het zwemtrapje/plateau of hijs hem eruit met een pikhaak of een zeil. Schakel desnoods hulp in via de KNRM of Reddingsbrigade.


8. Onderkoeld

De normale temperatuur bij een hond is 38.0°C tot 39.0°C. Wanneer een hond lang in het water is geweest of bij koud weer kan hij onderkoeld raken doordat de lichaamstemperatuur lager wordt dan 37 C. Let op verschijnselen als rillen, futloos zijn, oppervlakkige ademhaling verward zijn, stuipen of coma. Wrijf de hond droog en dek hem toe, leg een warme kruik bij hem maar pas op voor een te snelle opwarming en verbranding! Laat hem als het lukt warm water drinken (niet bij versuftheid en coma).

Let op: Wanneer een hond veel water binnengekregen heeft is dit schadelijk voor zijn organen, voornamelijk voor de hersenen en de longen. Terwijl een hond ogenschijnlijk gered is, kan hij in de periode kort na de redding tot 48 uur na de redding alsnog overlijden/verdrinken. Dit syndroom wordt secondary drowning genoemd, de verschijnselen zijn: extreme vermoeidheid, plotselinge verandering in gedrag, ademhalingsmoeilijkheden. Schakel altijd een dierenarts in bij een bijna verdrinking of bij symptomen van secondary drowning!


9. Oververhit

Honden kunnen niet zweten en raken snel oververhit waarbij de lichaamstemperatuur boven de 40 C. komt. Kenmerken van oververhitting zijn rode slijmvliezen, hijgen, kwijlen, sloomheid, braken en bewusteloosheid. Koel een oververhitte hond met koud water, vooral in de liezen. Gooi een oververhitte hond niet ineens het water anders kan shock optreden. Dek een hond niet af met natte doeken! Raadpleeg een dierenarts. Oververhitting kan voorkomen worden door het vermijden van direct zonlicht en de hond niet achter te laten in een dichte boot. Zorg voor voldoende fris drinkwater en maak eventueel gebruik van een coolmat.


10. EHBO doos

Natuurlijk is er een EHBO doos aan boord. Met deze middelen kun je hem aanvullen voor de hond:

  • (Bijvoorbeeld) HPP Stopbleed stopt het bloeden en verminderd kans op infectie. Jodium mag ook voor honden gebruikt worden.
  • Tekentang voor het verwijderen van teken.
  • Krammentang om zelf te kunnen hechten (vraag bij aanschaf instructies aan een dierenarts).
  • Snuitbandje (om te voorkomen dat een hond bijt wanneer hij pijn heeft en angstig is).
  • Middel tegen diarree bijvoorbeeld Norit©. Let op! Bij Collieachtigen rassen geen Immodium gebruiken!
  • Thermometer voor de hond.
  • Gifwijzer (Boek “Honden aan boord”).


Gerelateerde artikelen: