Veilig een boot huren

publicatie:
30
-
05
-
2017
Nederland is een echt vaarland. Het is dan ook de moeite waard om vanaf het water Nederland te ontdekken. Als je geen eigen boot hebt,kun je terecht bij een van de vele bootverhuurders in ons land. Je kunt een dagje een sloep of een open zeilboot huren, maar ook een meerdaagse luxe vaarvakantie plannen en een groter zeil- of motorjachthuren, met je gezin of met een groep. Bij het huren van een boot zijn huurder en verhuurder allebei gebaat bij een goede gang van zaken. Hopelijk heb je een heerlijke vaardag of vaarvakantie en blijft boot en bemanning heel. De verhuurder zal je zeker vragen naar je vaar-ervaring en kan advies geven over een schip dat daarbij past.

Nederland is een echt vaarland. Het is dan ook de moeite waard om vanaf het water Nederland te ontdekken. Als je geen eigen boot hebt, kun je terecht bij een van de vele bootverhuurders in ons land.

Je kunt een dagje een sloep of een open zeilboot huren, maar ook een meerdaagse luxe vaarvakantie plannen en een groter zeil- of motorjachthuren, met je gezin of met een groep.

Bij het huren van een boot zijn huurder en verhuurder allebei gebaat bij een goede gang van zaken. Hopelijk heb je een heerlijke vaardag of vaarvakantie en blijft boot en bemanning heel. De verhuurder zal je zeker vragen naar je vaar-ervaring en kan advies geven over een schip dat daarbij past. 

Peter Keus (Watersportcentrum De Ulepanne, Balk): “Een Valk huren in Friesland blijft populair. Middels een paar vragen kom ik er al snel achter of iemand zeilervaring heeft, bijvoorbeeld of ze weten wat hoger- en lagerwal betekent. Daarnaast kijk ik mee met de afvaart. We geven diverse veiligheidsmiddelen mee o.a. zwemvesten, een waterkaart, scheepstoeter en anker”.

Je hebt in Nederland geen vaarbewijs nodig om een boot te huren tot 15 meter en die op de motor niet sneller kan varen dan 20 km/p uur. Toch zijn er genoeg zaken waar je rekening mee moet houden en is het verstandig om je eigen vaar-ervaring mee te wegen in het type schip dat je wilt gaan huren.

Daarnaast stellen de meeste verhuurders eisen aan je vaardigheden voordat je een groot schip meekrijgt. Heb je geen vaarbewijs en geen aantoonbare ervaring is het vaak mogelijk om een vaarinstructie te boeken voor een paar uur.

Erik Fennema (Centerpoints Charters, Sneek): “Voor een dergelijk motorjacht is vaarervaring vereist! Onervaren schippers met weinig praktijkervaring kunnen een schipperstraining boeken. Er is echter geen vaarbewijs nodig om deze motorboot te besturen. We verhuren ook kleinere motorboten, meer geschikt voor de beginnende watersporter. Direct na een boeking sturen wij de huurder een manual met technische zaken over de boot en informatie over reisvoorbereiding en vaargebied”.

Hier enkele zaken om rekening mee te houden bij het huren van een boot:

  • Schat je eigen vaar-ervaring reëel in. De eisen aan je vaardigheden om goed te manoeuvreren en aan te leggen, ook bij veel wind, zijn anders bij een klein sloepje dan bij een hoog motorjacht van 14 meter. Boek bij twijfel een vaarinstructie, daar steek je in een paar uur veel van op en zorgt ervoor dat je een stuk ontspannener kunt genieten van je vaarvakantie.
  • Weet waar je wilt gaan varen en zorg dat je gehuurde boot geschikt is voor dat vaarwater. Je hoeft niet al je hele route van tevoren te plannen, maar wel het vaargebied kennen waar je wilt gaan varen. Kijk of er in het huurcontract restricties zijn opgenomen over het vaargebied.
  • Zorg dat je verzekeringen geregeld zijn. Een normale W.A.-verzekering is bij het huren van een boot niet voldoende. Je kunt overwegen om het eigen risico af te kopen bij de verhuurder. Dit scheelt veel geld als er schade zou ontstaan.
  • Check bij aanvang van de huurperiode grondig de boot. Loop de inventarislijst na en oriënteer je op waar alles ligt. Bijvoorbeeld lijnen, stootwillen, anker, navigatie-instrumenten en veiligheidsmiddelen zoals brandblussers, EHBO-Kist, reddingsvesten etc.
  • Kijk of je de Wateralmanakken 1 & 2 aan boord hebt. Een exemplaar van het BPR moet je verplicht aan boord hebben op een kajuitboot. Zorg dat je actuele waterkaarten aan boord hebt.
  • Weet hoe diep en hoe hoog het schip is, i.v.m. vaardiepte en doorgangen bij bruggen. Zorg dat je weet of het schip een links- of rechtsdraaiende schroef heeft i.v.m. manoeuvreren. 
  • Doe voor elke vaart een standaard check: Brandstof, oliepeil, koelwaterpeil. Check je accu’s en het elektrisch systeem.
  • Maak bij grotere tochten een vaarplan en bereid je reis voor. Lees HIER hoe je dat kunt doen.

Mocht je niet zoveel vaarervaring hebben en je wilt een sloepje huren, of een kleine zeilboot, zorg dan dat je de vaarregels kent. Bekijk HIER 10 tips voor een veilige vaart en lees de belangrijkste vaarregels.

Mocht je gaan varen op wateren waar ook veel beroepsvaart aanwezig is, zorg dan dat je altijd uit de dode hoek blijft van een groot vrachtschip.

Lees HIER meer over de dode hoek. Houd daarnaast zoveel mogelijk stuurboordwal aan en geef beroepsvaart de ruimte, kijk regelmatig achterom.

Maak gebruik van de knooppuntenboekjes van ‘Varen doe je Samen! Daarin vind je informatie over drukke vaarknooppunten met aanbevolen vaarroutes en informatie over bijzondere bepalingen, marifoonkanalen etc.

Je kunt op vele manieren een boot huren, via een bedrijf of via een particulier. Je kunt ervoor kiezen een verhuurder uit te zoeken die is aangesloten bij de HISWA, de branchevereniging voor watersportbedrijven. De HISWA Algemene Voorwaarden bieden u zekerheid. In de voorwaarden staat helder beschreven wat de rechten en plichten zijn voor u als watersporter, en voor het watersportbedrijf - het HISWA-lid - waar u zaken mee doet.

Patrick Kerkvliet (Olympia Charter): “U krijgt een waterkaart van het vaargebied en het centrum van Leiden, en voor de kinderen zijn vanzelfsprekend zwemvesten beschikbaar. Natuurlijk is er ook een anker en een zwemtrapje aan boord.”

HISWA-leden zijn verplicht de voorwaarden te hanteren. Zo komt u nooit voor onaangename verrassingen te staan en kunt u zorgeloos varen.

Je herkent ze aan het rood-wit-blauw logo. 

Op https://www.vakantievaren.nl/ vindt je alleen bootverhuurders die zijn aangesloten bij HISWA.

Vindt HIER meer informatie via de HISWA over het huren van een boot.

Goede (veilige) vaart!

No items found.