Waar moet je op letten bij het keuren van een reddingsvest?

publicatie:
01
-
04
-
2023
Het dragen van een reddingsvest is verplicht voor de beroepsvaart. De reddingsvesten moeten zijn gekeurd conform de keuringsspecificaties van de fabrikant.

Ook in de recreatievaart zijn er verplichtingen met betrekking tot reddingsvesten, zo moet een snelle motorboot reddingsvesten aan boord hebben voor elke opvarende.

Vertrouwen op reddingsvest

‘Varen doe je Samen!’ heeft veiligheid als speerpunt en promoot en stimuleert het dragen van een reddingsvest. Het water in Nederland is namelijk vaak koud en men draagt meestal veel kleding en zwaar schoeisel zoals laarzen. Het is dan ook belangrijk dat je volledig kunt vertrouwen op een goede werking van het reddingsvest.

Erkende keuring

Afhankelijk van het merk van het reddingvest moet er jaarlijks of tweejaarlijks gekeurd worden door een erkend/gecertificeerd bedrijf. Het is belangrijk dat dit door een erkend bedrijf gebeurd, zodat je er op kunt vertrouwen dat de keuring op de juiste manier plaatsvindt. Reddingsvestfabrikanten waarschuwen dat er ook niet erkende bedrijven keuringen aanbieden. Let hier dus op!

Bij een goede keuring:

  • Worden de vesten 16 uur onder druk gezet om te kijken of er geen lucht weglekt. Ter plaatse of op het schip keuren is onmogelijk!
  • Worden de vesten weer op juiste manier ingevouwen, zodat het reddingsvest dezelfde vorm heeft als toen je hem wegbracht.
  • Krijg je garantie en zijn er geen kleine lettertjes.
  • Worden de juiste en kwalitatief goede vervangingsonderdelen gebruikt: informeer hier gerust naar.

Kijk voor de periodieke keuring op de website van de leverancier/fabrikant van je reddingsvest welke bedrijven door de fabrikant geautoriseerd zijn en de keuring mogen uitvoeren. Alleen deze bedrijven kunnen de volledige aansprakelijkheid voor de keuring overnemen en zijn in het bezit van de juiste kennis en onderdelen om een keuring op de juiste wijze uit te voeren. Bij vragen kun je ook altijd telefonisch contact opnemen met de fabrikant of een importeur van je reddingvest.

Meer informatie over reddingsvesten vind je in de brochure Reddingsvesten.

Goede, veilige vaart!