Om een veiligere situatie te creëren kan de vaarwegbeheerder er voor kiezen om met aanvullende (vaarweg)markering een 'recreatiegeul' of een zogenoemd 'fietspad' aan te leggen.
Deze aanvullende markering is door heel Nederland te vinden, bijvoorbeeld op de Westerschelde, het Veerse Meer, Grevelingenmeer, IJsselmeer en de Randmeren, de Waal (bochten bij Nijmegen), het IJ en de Waddenzee.
Aanvullende markering
Deze vaargeulen zijn te herkennen aan de groen-wit- en rood-wit gestreepte betonning, zogenaamde aanvullende markering, aan de zijkant van de hoofdbetonning.
Gele boeien
Op grotere wateren als de Waddenzee, Westerschelde en de Noordzee worden in verband met internationale regelgeving gele boeien gelegd om de (recreatie)geul aan te geven. De vaarwegbeheerder heeft hiermee de bedoeling om grote en kleine vaart van elkaar te scheiden om zo de veiligheid te vergroten. Ook in de aanvullende (recreatie)geul is het verstandig om stuurboordwal aan te houden.
Mag beroepsvaart in de (recreatie)geul varen?
Ja, dat mag, maar er is vaak een beperkte diepgang. Er zijn plaatsen in Nederland waar er sprake is van een aanvullende markering, waar binnenvaart gebruik van maakt. Bijvoorbeeld op de Westerschelde of op Het IJ. Deze aanvullende markering, wordt gebruikt om de (bovenmaatse) zeevaart te scheiden van de binnenvaart. Ook de vele veerboten op Het IJ varen vaak in deze geul.
Is het verplicht om de recreatiegeul te gebruiken?
Nee, je mag met een klein recreatievaartuig ook in de hoofdgeul varen, maar dit wordt niet geadviseerd. Het is dus verstandig om met een klein schip de recreatiegeul te nemen als deze is aangelegd.
Soms alleen in de zomer
De aanvullende markering wordt op sommige trajecten alleen in de zomer aangelegd omdat er dan veel recreatievaart is. Vaak wordt de recreatiegeul dan in april aangebracht en wordt voor de winter weer weggehaald. Er zijn ook stukken waar de aanvullende markering het hele jaar blijft liggen.
Reisvoorbereiding
Bekijk voor je gaat varen goed de waterkaart en lees de almanak om te kijken of er aanvullende markering aanwezig is.
Check welke diepte er geldt en maak er gebruik van indien mogelijk. Meer informatie over aanvullende markering vind je op de website van Rijkswaterstaat.
Goede, veilige vaart!
(foto boven: Rijkswaterstaat)