Aan de slag met je onderwaterschip? Lees dan deze tips over antifouling!

publicatie:
27
-
09
-
2023
Maak je plannen om het onderwaterschip van jouw boot aan te pakken vóór het seizoen weer start? Denk dan goed na wat de beste oplossing is: nieuwe antifouling is niet altijd de enige of beste oplossing. Antifouling is een onderwaterverf met koper (een biocide) en is dus giftig voor mensen, dieren en planten.

Maak je plannen om het onderwaterschip van jouw boot aan te pakken? Denk dan goed na wat de beste oplossing is: nieuwe antifouling is niet altijd de enige of beste oplossing. Antifouling is een onderwaterverf met koper (een biocide) en is dus giftig voor mensen, dieren en planten.

Kenniscentrum antifouling

In het Kenniscentrum Antifouling vind je veel informatie over onderwaterverf voor boten. Naast antifouling zijn er bijvoorbeeld harde of non-stick (foul-release) coatings die je makkelijk schoon kunt spuiten of schrobben. Ook zijn er verschillende alternatieven op de markt.

Tips

  1. Is een nieuwe laag wel nodig? Bekijk na afloop van het vaarseizoen of het nodig is om een nieuwe laag antifouling aan te brengen. Heb je weinig aangroei, dan kan de oude laag misschien nog een jaar mee. Bekijk het etiket met instructies, niet elk product is geschikt om een winter droog te staan. Check ook of het gebruik van jouw antifouling in Nederland is toegestaan in de lijst toegelaten antifoulings.
  2. Gebruik niet automatisch elk jaar hetzelfde product, maar kijk of er alternatieven voor jou op de markt zijn.
  3. Ligt je boot in zoet water en heb je weinig aangroei? Probeer dan eens een alternatief zonder koper of zink. Kies bijvoorbeeld een harde verf of non-stick (foul release) coating die je goed schoon kunt spuiten of borstelen.
  4. Een alternatief voor een verf-coating is het laten aanbrengen van een aangroeiwerende folie om je boot.
  5. Je krijgt vooral aangroei als je boot stilligt. Gebruik je je boot lange tijd niet, overweeg dan om hem boven water te stallen. Of, als je de mogelijkheid hebt, leg hem in een donker boothuis, daar groeit de boot minder snel aan. Voor kleinere boten zijn ook bootliften die in de box van de ligplaats passen.
  6. Maak de boot meteen schoon als hij na afloop van het vaarseizoen uit het water komt. De aangroei is makkelijker te verwijderen als ze nog vochtig is, dan wanneer ze is ingedroogd.

Bootonderhoud: milieuvriendelijke alternatieven voor antifouling

Bekijk onderstaand filmpje waarin diverse milieuvriendelijke alternatieven getoond en toegelicht worden.

Goede, veilige vaart!