Het watersportseizoen staat weer voor de deur: is je boot in orde?

publicatie: 13-04-2016

Het weer van de laatste dagen is er ook naar: de echte watersporter wil graag het water weer op. De hoogste tijd om je boot te checken en nog even te voorzien van een verse laag verf, de olie te verversen en oude lijnen te vervangen. 'Varen doe je Samen!' heeft verschillende brochures die je helpen, zodat je voorbereid het water op gaat.

Zorg dat je schip technisch in orde is voor je weer gaat varen. Denk bijvoorbeeld aan schone, volle tanks, volle accu’s, veilige gas en elektra, en veilige tuigage. Hier vind je de belangrijkste zaken op een rij:

Minimum uitrusting veilige vaart
Om veilig het water op te kunnen, moet je je veiligheidsuitrusting op orde hebben. Wat er aan boord aanwezig moet zijn, hangt af van het soort boot en het type vaarwater. Hier vind je drie checklists die je helpen bij een goede voorbereiding.
Bekijk hier de brochure Veiligheid aan boord

Tank! Check! Denk! En voorkom zo motorstoring
Motorpech is een veel voorkomende oorzaak van problemen op het water. Veel motorstoringen zijn te voorkomen door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Hoe? Heel simpel: tank, check, denk!
Bekijk de brochure motorstoring

Veilig gasgebruik aan boord: extra aandacht
Met gas aan boord kun je koken, koelen en verwarmen, net als thuis. Heel gemakkelijk. Maar je moet wel zorgvuldig omgaan met gas, een goedgekeurde gasinstallatie gebruiken en die minimaal elke drie jaar laten controleren. Gas vraagt dus om extra aandacht. Want bij een lek is er al snel ontploffings- en brandgevaar.
Bekijk de brochure gasveilig

Een veilig elektrisch systeem aan boord
Er is stroom nodig voor de startmotor, verlichting, instrumenten en allerhande (steeds meer en zwaardere!) apparatuur. We stellen steeds hogere eisen aan de boordinstallatie. Elektriciteit is bijna onmisbaar aan boord. Het maakt het verblijf aangenamer, maar vraagt wel regelmatig om controle en onderhoud.
Bekijk de brochure Elektra

Een veilige tuigage
De tuigage op een zeilboot krijgt grote krachten te verduren. De windkracht, de druk in het zeil en ook de weerstand van de romp in het water spelen een rol in dit krachtenspel. De verstaging heeft de zware taak de mast overeind te houden. De vallen moeten de juiste breeksterkte te hebben om de zeilen te kunnen zetten. Het staand en lopend want én het bijbehorend beslag moeten in goede conditie verkeren.
Bekijk de brochure Een veilige Tuigage