‘Varen doe je Samen!’ lanceert vandaag vaarregel 3 en 4 van de bewustwordingscampagne ‘Vaarregels’, in samenwerking met Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Amsterdam. Doel van de humoristische informatieve campagne is om mensen op een leuke manier bewust te maken van de vaarregels op het water, om uiteindelijk de vaarregels onderdeel te laten zijn van elke vaartocht.
Filmpjes en flyer over de vaarregels
Voor de campagne zijn filmpjes en een flyer met zes vaarregels gemaakt en zullen gedurende de zomerperiode uitgebracht worden. De filmpjes kunnen bekeken worden via de website van ‘Varen doe je Samen!' en op de social media kanalen Facebook en Twitter. Vandaag worden de filmpjes van vaarregel 3 en 4 gelanceerd.
Vaarregel 3 Houd stuurboordwal
Vaar op het vaarwater en binnen de betonde vaargeulen zoveel mogelijk aan de stuurboordkant (rechterkant). Je vaart dan een duidelijke koers en bent beter zichtbaar voor andere schippers. Het midden van het vaarwater blijft zo vrij voor de beroepsvaart. Achteropkomende schepen kunnen je makkelijker passeren (oplopen). Als er recreatiegeulen zijn, maak daar dan gebruik van. Zo blijven beroeps- en recreatievaart gescheiden. Kortom, stuurboordwal houden en in recreatiegeulen varen is veiliger en beter voor de doorstroming.
Vaarregel 4: Vaar niet in de dode hoek
Vermijd dat je te dicht voor (grote) schepen uit vaart in verband met de dode hoek vanuit de stuurhut. De dode hoek is een ruimte voor het schip die de schipper niet kan zien. De dode hoekafstand kan soms wel 350 meter lang zijn. Als je binnen deze afstand voor een schip vaart kan de schipper je niet zien. Blijf dus uit de dode hoek! Hoe kun je uit de dode hoek van een schip blijven? Dit is een vuistregel: als je de stuurhut van een vrachtschip niet kunt zien, dan ziet de schipper jou ook niet. Kijk regelmatig achterom en zorg dat je goed zicht rondom hebt als je achter het roer staat. Dit laatste staat in artikel 1.09, punt 3 van het BPR. De beschreven situatie geldt op binnenwater; op zee is de dode hoek van beroepsschepen veel groter.
Over het project ‘Varen doe je Samen!’
Veilig kunnen varen is voor de recreatie- en beroepsvaart van groot belang. Om de veiligheid op de Nederlandse grote vaarwegen te vergroten is 'Varen doe je Samen!' gelanceerd. Het gaat om een landelijk samenwerkingsproject van Rijkswaterstaat, de Provincies, Unie van Waterschappen, Port of Amsterdam, Port of Rotterdam, de Koninklijke BLN-Schuttevaer, KNRM, Reddingsbrigade, ANWB, HISWA Vereniging, Platform Waterrecreatie, Sportvisserij Nederland, Watersportverbond en Waterrecreatie Nederland. Naast voorlichting over de veiligheid, voorzorgsmaatregelen, nieuwe wet- en regelgeving, zijn mogelijke gevaarlijke situaties beschreven. Er zijn knooppuntenboekjes gemaakt met veilige adviesroutes. Kijk voor meer informatie op www.varendoejesamen.nl.