Varen in het buitenland

publicatie:
19
-
01
-
2024
Ga je varen in het buitenland? Een goed idee, want bijvoorbeeld Frankrijk en Groot-Brittannië hebben veel moois te bieden, ook voor watersporters. Voorbereiding van je reis is zeker zo belangrijk als bij varen in eigen land.

Welke administratieve, nautische en andere regels gelden er? Hoe gaat communicatie op het water? Welke vaardocumenten moet je hebben? Per land zijn er verschillen. Met je kennis als schipper in Nederland ben je er nog niet. Verdiep je daarom tijdig in de vaaromgeving en regels van het land van je bestemming. Een heerlijk begin van je reis!

Voor Frankrijk en Groot-Brittannië hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. 

Varen in Frankrijk

Frankrijk bezoeken vanaf het water is een geweldige belevenis. Veel mensen gaan graag varen in Frankrijk. Het land heeft ook de watersporter veel te bieden, het heeft uitgestrekte rivieren, schitterende meren en stoere zeekusten. Via de rivieren kun je bijvoorbeeld de mooiste steden aandoen, zoals Parijs en Avignon.

Let wel op een paar belangrijke zaken. Als je gaat varen op Franse binnenwateren, dan vind je bij Voies Navigables de France alles over regels, tolgelden en vignetten. VNF is de vaarwegbeheerder van 6.700 van de in totaal 8.500 km rivieren en kanalen in Frankrijk. VNF heeft ook een route calculator, een handig hulpmiddel in een land met dergelijke enorme afstanden.

Neem een kijkje op de site van French Waterways, daar vind je onder meer navigatiekaarten en gidsen waarmee je een mooie route kunt uitstippelen.

De website van Association Nationale des Plaisanciers en Eaux Intérieures (ANPEI) is onderdeel van de European Boating Association en verstrekt actuele informatie (in het Frans).

Varen in Groot-Brittannië

De binnenwateren in Groot-Brittannië zijn nationaal erfgoed. Beslist een bezoek waard! Veiligheid is voor Canal & River Trust een belangrijk thema. CRT beheert 2.000 mijl aan rivieren en kanalen in Engeland en Wales. Met haar Boater’s Handbook video  biedt CRT veel voorlichting hoe je daar veilig kunt varen. 

Sinds de Brexit moet je voor je vertrekt het digitale formulier E-C1331 invullen en emailen. In het C1331-formulier vul je zaken in als bootgegevens, vertrekhaven, aankomsttijd, gegevens van de opvarenden moeten invullen.

C1331 – PDF Versie

E-C1331 – Online spreadsheet

Ben je binnen 12 mijl vanaf de Engelse kust, dan is het tijd om de gele Q-vlag te hijsen. Met de gastenvlag aan stuurboord en de Q-vlag aan bakboord ben je helemaal klaar om aan te leggen.

Check op de website van de Engelse overheid voor meer informatie in het Engels. Raadpleeg ook de website van de Nederlandse Rijksoverheid, met informatie over vaardocumenten en meer. Of bekijk het artikel over de douaneregels sinds de Brexit (Nederlands).

Berichtgeving buitenland

Benieuwd naar berichtgevingen in het buitenland, zoals scheepvaartberichten en andere informatie? Bekijk eens onderstaande website: