Blauwe Vlag 2022 uitgereikt in Elburg

publicatie:
12
-
05
-
2022
Op 12 mei is voor het eerst in drie jaar weer een officiële uitreiking ceremonie geweest voor de Blauwe Vlag, een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die schoon, veilig en duurzaam zijn. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft in Nederland 189 Blauwe Vlaggen toegekend, 130 jachthavens en 59 stranden. De ceremonie vond plaats in de Hanzehaven van de gastheer gemeente Elburg.

Zowel aan de kust als voor waterrecreatie in Nederland is er een enorme belangstelling van Nederlandse en buitenlandse toeristen en recreanten. De trend is dat deze bestemmingen steeds duurzamer worden, wat te zien is aan een toename van Blauwe Vlag-onderscheidingen in Nederland. 

Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Met de campagne in Nederland betrekt de stichting overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenning- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens. 

Op 12 mei is voor het eerst in drie jaar weer een officiële uitreiking ceremonie geweest voor de Blauwe Vlag, een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die schoon, veilig en duurzaam zijn. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft in Nederland 189 Blauwe Vlaggen toegekend, 130   jachthavens en 59 stranden. De ceremonie vond plaats in de Hanzehaven van de gastheer gemeente Elburg.

Vrijwillig voldoen aan criteria

De locaties vragen de onderscheiding vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. 

De campagne van de Blauwe Vlag is in 1987 wereldwijd gestart, zo ook in Nederland. De gemeenten Ameland, Noordwijk, Veere, Schouwen-Duiveland en de Passantenjachthaven Dellewal op Terschelling participeren vanaf het begin in deze campagne. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

Zwemwaterkwaliteit

Zwemwaterkwaliteit is een belangrijk criterium van Blauwe Vlag. Deze moet de EU-classificatie “uitstekend” hebben. De jury van Blauwe Vlag is verheugd dat er weer op meer stranden een Blauwe Vlag kan wapperen omdat de waterkwaliteit daar verbeterd is.

Groene Wimpel

25 jachthavens ontvangen naast een Blauwe Vlag ook de Groene Wimpel omdat zij boven op de internationale criteria voldoen aan eisen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit omvat onder andere duurzame inkoop, gebruik duurzame (bouw)materialen, energiebesparing, schoonmaakmiddelen, waterbesparing, maatschappelijke betrokkenheid, groenbeheer, transport en keten-verantwoordelijkheid.