Knooppunten

Een vaarwegknooppunt is een drukke locatie op de vaarweg waar sprake kan zijn van een verkeersonveilige situatie. In de ‘Knooppuntenboekjes’ staan per regio de belangrijkste vaarwegknooppunten beschreven.

Aan de hand van de aangegeven routes op de kaarten kun je zien hoe je deze knooppunten op een veilige en vlotte manier kunt passeren. Het zijn adviezen, geen verplichte trajecten: je kunt ook op andere manieren de knooppunten oversteken. De kaarten zijn een aanvulling op de officiële waterkaarten. Ze zijn dus niet bedoeld om op te navigeren. Lees voor vertrek de teksten over de te passeren vaarwegknooppunten en bestudeer de kaarten. Dan ga je goed voorbereid op reis.

Gebruik aan boord altijd de meest recente (ANWB-)waterkaart en de ANWB-Wateralmanak.

Bekijk knooppunten en meer:

Onze informatievoorziening is opgedeeld in verschillende regio's. Klik op een van de regio's om relevante knooppunten, nieuws en andere informatie te lezen.


Uw browser ondersteunt helaas geen dynamische kaarten.


Stremmingen en Scheepvaartberichten

Soms verandert er iets in de bedieningstijden van bruggen en sluizen, zijn er stremmingen, werkzaamheden of wijzigingen van betonningen en reglementen. Door actuele scheepvaartberichtgeving kunnen schippers kiezen voor het meest efficiënte traject.
Al deze informatie is te vinden op www.vaarweginformatie.nlTotaaloverzicht:

Hier onder vind je een totaaloverzicht van de knooppunten, ingedeeld per regio. Klik op een van de regio's of individuele knooppunten voor meer informatie


Regio West-Nederland

Alles over de regio West-Nederland

Noord-Holland:

Zuid-Holland:

Amsterdam Rijnkanaal:


Regio Deltawateren

Alles over de regio Deltawateren


Regio Noord-Nederland

Alles over de regio Noord-Nederland


Regio Zuid-Oost-Nederland

Alles over de regio Zuid-Oost-Nederland

Maas en grote rivieren:

Gelderse IJssel en Twentekanalen:


Regio Waddenzee en IJsselmeer

Alles over de regio Waddenzee en IJsselmeer

Waddenzee:

IJsselmeer:


Regio Noordzee

Alles over de regio Noordzee


Knooppunten in Nederland:

Klik op de kaart om de Safeguider kaart te openen. Zoom in met + en - om een knooppunt te vinden. Klik op de blauwe lijnen voor meer informatie.
Dit project en de Safeguider App is co-gefinancierd door het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds en mogelijk gemaakt door het INTERREG IVB programma Numericanal. Deze kaart is gezamenlijk ontwikkeld door de partners van Numericanal en gebaseerd op het project 'Varen doe je Samen!'
De Safeguider App is beschikbaar voor iOS en Android. Hier vind je tevens de knooppunten van Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk.Stremmingen en Scheepvaartberichten

Soms verandert er iets in de bedieningstijden van bruggen en sluizen, zijn er stremmingen, werkzaamheden of wijzigingen van betonningen en reglementen. Door actuele scheepvaartberichtgeving kunnen schippers kiezen voor het meest efficiënte traject.
Al deze informatie is te vinden op www.vaarweginformatie.nl