Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Eerste editie Dutch Water Week 27 mei van start in Lelystad, Almere en Amsterdam

publicatie: 23-05-2022

De eerste editie van de Dutch Water Week gaat vrijdag 27 mei van start. Tot en met zondag 5 juni zijn er allerlei watersportactiviteiten op het IJmeer bij Almere, het Markermeer bij Lelystad, op de Amsterdamse grachten, de Bosbaan en bij Heeg.

 

Kleine Sluis in sluizencomplex IJmuiden voorlopig gestremd

publicatie: 20-05-2022

De Kleine Sluis in het sluizencomplex van IJmuiden is gestremd. In verband met defecte onderdelen van de sluisdeuren is de sluis tot nader order niet beschikbaar voor de scheepvaart. Scheepvaart kan gebruik maken van de andere sluizen op het complex in IJmuiden.

 

Varen doe je Samen! aanwezig op Maritime Industry 2022

publicatie: 16-05-2022

Op dinsdag 17, 18 en 19 mei 2022 is 'Varen doe je Samen!' aanwezig op de vakbeurs voor de maritieme sector Maritime Industry. De zestiende editie van de beurs kon de afgelopen twee jaar niet doorgaan vanwege corona, maar opent nu weer de deuren. ‘Varen doe je Samen!’ geeft er voorlichting over de verkeersveiligheid op het water aan de bezoekers van Maritime Industry.

 

Blauwe Vlag 2022 uitgereikt in Elburg

publicatie: 12-05-2022

Op 12 mei is voor het eerst in drie jaar weer een officiële uitreiking ceremonie geweest voor de Blauwe Vlag, een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die schoon, veilig en duurzaam zijn. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft in Nederland 189 Blauwe Vlaggen toegekend, 130 jachthavens en 59 stranden. De ceremonie vond plaats in de Hanzehaven van de gastheer gemeente Elburg.

 

Knooppuntinformatie Varen doe je Samen! verrijkt met dronebeelden

publicatie: 28-04-2022

Varen doe je Samen! gaat haar knooppuntinformatie uitbreiden met dronevideo’s. Hiermee wordt meer inzicht gegeven in vaarwegknooppunten waar sprake kan zijn van een verkeersonveilige situatie tussen recreatie- en beroepsvaart. Als eerste is het knooppunt Oranjesluizen in beeld gebracht, in samenwerking met het droneteam van Rijkswaterstaat. De video’s gaan recreanten helpen nog veiliger belangrijke en drukke knooppunten te passeren.

 

Onderzoek: Watersport stijgt in populariteit onder Nederlanders

publicatie: 28-04-2022

Eind april hebben NBTC en Waterrecreatie Nederland de resultaten van een nieuw watersportonderzoek bekend gemaakt. Met als doel om meer inzicht te krijgen in het aantal Nederlanders dat aan een vorm van watersport doet in eigen land. Zoals zeilen, roeien, duiken, waterskiën en suppen. “De watersport heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld en is populairder geworden onder Nederlanders in vergelijking met de vorige meting in 2013. Uit het onderzoek blijkt dat 3,4 miljoen Nederlanders in 2021 een vorm van watersport hebben beoefend. Met name sloepvaren, kanoën/kajakken en suppen zijn zeer populaire watersporten”, vertelt Marieke Politiek, manager Intell & Insights bij NBTC.

 

Wees geen lozer – houd ons oppervlaktewater schoon en gezond

publicatie: 28-04-2022

Schoon oppervlaktewater is essentieel voor een prettig en veilig verblijf op en in het water. Wees geen lozer van vuil toiletwater en zorg dat jijzelf, zwemmende kinderen en alle watersporters veilig kunnen genieten van het water. Het lozen van toiletwater met uitwerpselen (fecaliën) in het oppervlaktewater is al jaren verboden. Toch gebeurt het nog steeds. En dat is gevaarlijk voor de gezondheid van zwemmers en in het water spelende kinderen. En voor andere watersporters zoals bijvoorbeeld kanovaarders, suppers, wind- en kitesurfers en zeilers.

 

Tips en regels voor veilig gebruik van een e-foil

publicatie: 26-04-2022

Het varen met een e-foil wordt steeds populairder. Op steeds meer plekken zie je mensen e-foilen, ook kun je op steeds meer plekken terecht om er een te huren of lessen te volgen. Deze nieuwe vorm van watersport is leuk en niet al te moeilijk, maar je moet wel rekening houden met onderstaande tips en regels voor een veilig gebruik van een e-foil.

 

Speciale aandacht Havenbedrijf Rotterdam voor motoronderhoud recreatievaart

publicatie: 26-04-2022

Naast het aan de grond lopen van vaartuigen is het stilvallen van recreatievaartuigen de meest voorkomende reden voor pleziervaartuigen om assistentie in te roepen van het Havenbedrijf Rotterdam. Daarom kondigt het Havenbedrijf Rotterdam aan dit jaar extra aandacht besteden aan de status van het motoronderhoud van pleziervaartuigen die de Rotterdamse haven aandoen.

 

Nieuwe editie 1800-serie zeekaarten uitgegeven

publicatie: 25-04-2022

De Dienst der Hydrografie heeft nieuwe edities van de 1800-serie zeekaarten uitgegeven. Het gebruik van recente kaarten is essentieel voor een goede reisvoorbereiding.

 

Kijk mee met deel 2 van het webinar 'Een goede reisvoorbereiding' op 14 april

publicatie: 14-04-2022

Een goede reisvoorbereiding is het halve werk. In twee webinars geven we je informatie over het belang van een goede reisvoorbereiding. In dit tweede deel geven experts je tips over het maken van een goed vaarplan en het vinden van de juiste route- en vaarweginformatie.

 

10 tips om veilig te suppen

publicatie: 11-04-2022

Stand Up Paddling, kortweg suppen, is momenteel enorm populair. Steeds meer mensen stappen op een sup. Logisch, want het is een laagdrempelige manier om actief op het water te zijn, of juist om te ontspannen. Om veilig te kunnen suppen hebben we tien tips voor je:

 

Vaar mee met ErVaardag Drechtsteden op 23 april - Nog enkele plekken!

publicatie: 07-04-2022

Op zaterdag 23 april 2022 organiseert vaarschool Drechtsteden samen met Varen doe je Samen!, de Vereniging De Binnenvaart en Rijkswaterstaat vanuit Dordrecht een unieke en leerzame praktijkdag op de rivieren rond de Drechtsteden. Tijdens deze dag is er volop aandacht voor lastige situaties, zoals onder andere passages over het drukste 3-rivierenpunt van Nederland.

 

Vaarquiz-vraag: Hoe hoog moet een radarreflector geplaatst worden?

publicatie: 05-04-2022

De Vaarquiz-vraag van deze maand: Hoe hoog moet een radarreflector geplaatst worden? Lees hier het antwoord.

 

Vaarwegbeperking Coenbrug duurt voort – bekijk de omvaarroute

publicatie: 04-04-2022

De Coenbrug (in de A8) wordt niet bediend. Kan jouw boot onder de brug door? Kijk voor actuele maximale doorvaarhoogte onder de verschillende bruggaten van de Coenbrug op Vaarweginformatie.nl.

 

Nieuw marifoonkanaal 64 voor alle bruggen en sluizen in Flevoland

publicatie: 25-03-2022

Per 1 april 2022 geldt voor alle bruggen en sluizen, die aangesloten zijn op de provinciale bediencentrale in Flevoland, één nieuw marifoonkanaal, namelijk kanaal 64.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.