Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Aanhoudende droogte zorgt voor drukte op vaarwegen

publicatie: 11-08-2022

Het is warm en droog in Nederland, dat zal niemand ontgaan zijn. En niet alleen in Nederland, in heel Europa is het droog. Die aanhoudende droogte zorgt voor extra drukte op de vaarwegen. Hoe dat zit, lees je hieronder:

 

Doe mee: Belevingsonderzoek onder recreatievaarders 2022

publicatie: 08-08-2022

In opdracht van Rijkswaterstaat en provincies voert I&O Research onderzoek uit naar de tevredenheid van recreatievaarders over de vaarwegen in Nederland. De resultaten uit het onderzoek worden door Rijkswaterstaat gebruikt om het beheer van de vaarwegen te verbeteren. Het onderzoek loopt tot 1 september 2022.

 

Kustwacht heeft nieuwe telefoonnummers

publicatie: 05-08-2022

Het operationele nummer van de Kustwacht verandert. Vanaf nu is het Kustwachtcentrum te bereiken via +31 (0) 88 - 958 4000 . Ook de nummers van de Radio Medische Dienst en de persvoorlichter van dienst veranderen. Het alarmnummer 0900-0111 verandert niet. Voor alle hulpdiensten, partnerorganisaties en andere belanghebbenden geldt dat ze de nummers moeten aanpassen.

 

Rijkswaterstaat: mogelijk langere wachttijden bij bruggen en sluizen door personeelskrapte

publicatie: 14-07-2022

Wie komende zomer het water op gaat doet er goed aan voor vertrek zijn route te checken op Vaarweginformatie.nl. Rijkswaterstaat laat weten dat er grote druk staat op de roosters deze zomerperiode. Er is overal bediening, maar door ziekte en personeelskrapte is de rek eruit bij het inzetten van reservediensten of invallers.

 

'Wie checkt jou?' Lancering landelijke campagne ter voorkoming van verdrinking

publicatie: 13-07-2022

Begin juli 2022 is door een groot aantal betrokken partijen een landelijke campagne gelanceerd om het aantal verdrinkingen in Nederland terug te dringen. Met de slogan ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ willen partijen zwemmers in open water bewust maken van de risico’s die dat met zich mee brengt en hen ertoe aanzetten hun gedrag aan te passen.

 

Kom naar Varen doe je Samen! op de Hiswa te Water 2022

publicatie: 13-07-2022

Na twee jaar afwezigheid zal in september de Hiswa te Water weer plaatsvinden Varen doe je Samen! is ook dit jaar aanwezig, van 31 augustus tot en met 4 september in de Bataviahaven in Lelystad.

 

10 tips om veilig te suppen

publicatie: 12-07-2022

Stand Up Paddling, kortweg suppen, is momenteel enorm populair. Steeds meer mensen stappen op een sup. Logisch, want het is een laagdrempelige manier om actief op het water te zijn, of juist om te ontspannen. Om veilig te kunnen suppen hebben we tien tips voor je:

 

Examens voor marifonie en radiozendamateurs naar CBR

publicatie: 11-07-2022

Agentschap Telecom draagt zijn examentaken over aan het CBR. Vanaf 1 juli 2023 doen kandidaten hun theorie-examens bij het CBR. Dit geldt voor zowel de maritieme examens (Basiscertificaat, Marcom A en B) als voor de zendamateur-examens (Novice en Full).

 

KNRM lanceert hotspotkaart met bekende ‘probleemplekken’

publicatie: 08-07-2022

Met het vakantieseizoen in aantocht heeft de KNRM een hotspotkaart gemaakt. De kaart toont vijf gebieden op zee en binnenwateren waar watersporters vaak in de problemen komen en hulp nodig hebben van de KNRM.

 

Video: Tien tips voor een veilige konvooivaart

publicatie: 06-07-2022

Varen in konvooi zorgt voor een vlotte en veilige doorstroming van het vaarverkeer. In onderstaande video geven we tien tips voor een optimale doorvaart bij bruggen. Vaar jij wel eens in een konvooi mee, kijk dan zeker deze video:

 

Vaarquiz-vraag: Vanaf welke leeftijd mag, volgens het BPR, een zeilschip van 8 meter worden bestuurd?

publicatie: 05-07-2022

Iedere maand stelt Varen doe je Samen! op onze social-media-kanalen een quizvraag. Het juiste antwoord, met toelichting, volgt een paar dagen later via de website. Hieronder het antwoord op de quizvraag van juni.

 

Havenbedrijf Amsterdam start Campagne: Veilig varen op het IJ

publicatie: 04-07-2022

Havenbedrijf Amsterdam start Campagne: Veilig varen op het IJ Vanwege de drukte op het IJ is het Havenbedrijf Amsterdam de campagne Veilig varen op het IJ gestart. Het IJ is bereikbaar vanuit de Amsterdamse grachten, het Amsterdam-Rijnkanaal, het IJmeer en de Noordzee en daarmee een druk bevaren vaarwater. Anders dan op de grachten, is het vaarwater er ruw en vol scheepvaartverkeer. Denk bijvoorbeeld aan de overstekende pontjes, grote binnenvaartschepen, rondvaartboten en cruiseschepen. Om veilig door deze drukte te varen, is kennis van de geldende vaarregels van belang. In dit filmpje vertelt havenbeambte Ronald over de vaarregels en waaróm ze belangrijk zijn.

 

Rijkswaterstaat: Daling aantal scheepsongevallen in 2021

publicatie: 04-07-2022

Op de kanalen, rivieren en meren van Nederland zijn in 2021 minder scheepsongevallen geregistreerd dan in 2020. Ook het aantal geregistreerde (zeer) ernstige ongevallen is gedaald ten opzichte van 2020. Op de Noordzee is het aantal ernstige scheepsongevallen iets gestegen, en blijft daarmee binnen de trend van voorgaande jaren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

 

Varen doe je Samen! on tour 2 & 3 juli op de Maasplassen

publicatie: 27-06-2022

De tour van ‘Varen doe je Samen!’ is dit weekend te vinden op de Friese meren. Samen met ambassadeurs, en in nauwe samenwerking met de VDJS-partners, wordt voorlichting gegeven en voorlichtingsmateriaal zoals de Vaarbewaarkaart, lokale knooppuntinformatie en de diverse brochures uitgedeeld aan vaarweggebruikers.

 

Bekijk de terugblik op 'VDJS On Tour' op de Friese Meren

publicatie: 26-06-2022

Bekijk hieronder de terugblik van het veiligheidsweekend Friese meren in het kader van 'Varen doe je Samen! on Tour'. Op 18 en 19 juni 2022 waren de ambassadeurs en vrijwilligers, samen met vertegenwoordigers van VDJS-partners aanwezig op de Friese meren bij Sneek en Grou om voorlichting te geven.Vaarweggebruikers konden direct vragen stellen aan medewerkers van bijvoorbeeld vaarwegbeheerders, politie, reddingsbrigade of de provincie. Lokale situaties werden aan de hand van de VDJS-knooppunten toegelicht.

 

Ruim 25 duizend vaarbewijzen Recreatievaart uitgegeven in 2021

publicatie: 23-06-2022

In 2021 werden er in totaal 40.529 examens voor Klein Vaarbewijs 1 en 2 afgenomen door het CBR. Dat zijn er zo’n 1100 meer dan een jaar eerder, terwijl aan het begin van 2021 door de corona-lockdown vier maanden geen theorie-examens konden worden afgenomen.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.