Blauwe Vlaggen weer uitgereikt

publicatie:
24
-
05
-
2019
De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 185 Blauwe Vlaggen toegekend, 123 jachthavens en 62 stranden. De Blauwe vlaggen 2018 werden donderdag 3 mei uitgereikt op Jachthaven Uitgeest te Uitgeest.

In Ouddorp aan Zee op Goeree-Overflakkee zijn op donderdag 9 mei 2019 de kwaliteitskeurmerken voor kustgemeenten, stranden en jachthavens uitgereikt. Nederland telt in 2019 181 Blauwe Vlaggen, voor 7 binnenstranden, 50 stranden en 124 jachthavens.

Gastheer van deze dag gemeente Goeree-Overflakkee organiseerde samen met Stichting Green Destinations en Blauwe Vlag Nederland deze dag vol ceremonie, informatie en kennisuitwisseling om Nederlandse bestemmingen, hun stranden en jachthavens veiliger, schoner, groener en duurzamer te maken. Voorafgaand en tussen de ceremonie en het middagprogramma presenteerden diverse bedrijven daarom innovatieve groene oplossingen om gemeenten, hun bedrijven, jachthavens en stranden verder te helpen om (nog) duurzamer, groener, schoner en veiliger te worden.

Veilige en schone jachthavens en stranden

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, duurzaam en schoon zijn. De locaties vragen dit keurmerk vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat zij moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden, jachthavens of watersportverenigingen nog aan de vereisten voldoen.

Groene Wimpel

Een aantal jachthavens ontvingen naast Blauwe Vlag ook de Groene Wimpel omdat zij boven op de internationale criteria voldoen aan eisen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Over de Blauwe Vlag

Het doel van het Blauwe Vlag Programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het herkenning- en kwaliteitssymbool voor goede schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens. De Blauwe Vlag is een initiatief van FEE (Foundation for Environmental Education). FEE is een onafhankelijk internationaal netwerk van organisaties uit inmiddels 59 landen die zich inspannen op het gebied van natuur- en milieuvoorlichting. Voor Nederland heeft IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) zitting in FEE. De Stichting KMVK voert voor IVN de Nederlandse Blauwe Vlag campagne.