(er)Vaar de Amsterdamse grachten

publicatie: 14-07-2017

Op woensdag 30 augustus 2017 vindt van 14.00 uur tot 18.00 uur een 'Varen doe je Samen!' praktijk(er)vaartocht plaats op de Amsterdamse grachten.

Na een kort blokje theorie wordt met de ruime sloep (7,5 x 2,5 meter met 42 pk inboard diesel) van de vaarschool een interessante route gevaren over onder andere de Amstel en Prinsengracht (rondvaartroute) waar diverse lastige kruispunten worden gepasseerd met veel ander scheepvaartverkeer. Via de Houthavens, het IJ en de Zwanenburgwal varen we terug naar de Amstel. Onderweg komen we op de grachten rondvaartboten tegen in allerlei uitvoeringen en – afhankelijk van het weer – ook waterfietsen, kano's, roeiers en andere pleziervaart. Op het IJ kunnen we (snelvarende) veerponten, kegelschepen, grote zandschepen van de Noord/Zuidlijn, koppelverbanden en ander beroepsmatig bulkvervoer tegenkomen en natuurlijk ook recreatievaart.

Je kunt prachtig varen op de Amsterdamse grachten en veel recreatievaarders willen graag meer ervaring opdoen, om bijvoorbeeld de voorrangsregels te kennen en weten waar zij op moeten letten. Er is vaak een beetje stroming bij de keersluizen en de gespreksdiscipline over de marifoon is niet helemaal standaard. De grachten zijn een uniek vaargebied, maar door de drukte, de vele haakse bochten, engtes en verschillende brughoogtes is het wel opletten geblazen. Veel mensen varen een rondje over de grachten en het IJ. Het IJ is weer helemaal anders, ook daar is het opletten. Deze 'Varen doe je Samen!' praktijk(er)vaartocht neemt alle facetten van het varen in Amsterdam mee.

Het programma is toegespitst op de combinatie beroeps- en recreatievaart op de grachten, maar natuurlijk ook op overige vaarweggebruikers. Aan boord zijn uiteraard waterkaarten en een portable marifoon.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn:

  • Varen doe je samen (beperkingen beroepsvaart & gewenst vaargedrag recreatievaart)
  • Plaats op de vaarweg
  • Reglementen en verkeerstekens
  • Vaarsnelheid en hinderlijke golfslag
  • Onderlinge communicatie
  • Rondom zicht
  • Overdragen algemene kennis en ervaringen

De kosten bedragen € 50,- per persoon inclusief koffie of thee. U kunt zich aanmelden via info@varendoejesamen.nl onder vermelding van naam, adres en contactgegevens, aantal personen. Let op: er zijn maximaal 10 plaatsen aan boord. Na uw aanmelding ontvangt u praktische informatie zoals de route, parkeren en kleding.

Globaal programma

  • ’s middags van 14.00 - 18.00 uur
Middag: 
14.00 Ontvangst, kennismaking en uitleg programma
14.30 Trossen los
17.45 Terug aan wal en nabespreking
18.00 Afsluiting


TIP: 
Combineer de praktijk(ervaar)dag op de Amsterdamse Grachten met een bezoek aan onze stand (T22) op de watersportbeurs HISWA te water en maak er een leuk dagje uit in Amsterdam van! 

Kijk op de website van HISWA te water voor meer informatie en voor het bestellen van tickets.

Meer informatie over ‘veilig varen’ en het project te vinden op www.varendoejesamen.nl en op www.facebook.com/varendoejesamen en in de gratis 'Varen doe je Samen! App. Vanaf de website kunt u ook de meest recente knooppuntenboekjes en brochures als pdf bestand downloaden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@varendoejesamen.nl. 

Voor het varen in en om Amsterdam kun je de vaarapp van Waternet raadplegen.

Deelnemers nemen geheel voor eigen risico deel aan de praktijkdag. De organisatie accepteert geen enkele aansprakelijkheid voor materiële schade of persoonlijk letsel veroorzaakt in samenhang met of voor, gedurende of na de praktijkdag.