Geslaagde praktijkdag Communautiek en Motorboot in Rotterdam

publicatie: 17-05-2016

Ruim dertig motorbootvaarders namen zaterdag 30 april deel aan de praktijkdag in Rotterdam. Verspreid over zes sloepen maakten de deelnemers vanuit de Rotterdam Marina kennis met het varen op een drukke rivier, temidden van de beroepsvaart. Het evenement maakte deel uit van de Dag van de Watersport 2016.

Tijdens de praktijkdag ‘Schipper mag in overvaren?’ werd vaartraining gegeven door zes ervaren instructeurs. Tijdens twee vaartochten op onder meer de Nieuwe Waterweg werd daarna de praktijk geoefend. Tijdens de praktijklessen kregen de deelnemers aan boord van de zes sloepen tal van tips en trucs aangereikt voor beter manoeuvreren en het veilig oversteken van een drukke vaarweg.

Iets opsteken
“Het leek ons leuk om eens op een ander vaargebied kennis te maken en ondertussen iets op te steken”, verklaarden Daniëlle en Will Janssen uit Roermond hun deelname aan de praktijkdag. Voor Nancy Hogendoorn en Eric de Wit uit Nijkerk was een ‘nare ervaring’ bij het oversteken van het Amsterdam-Rijnkanaal met hun Doerak 850 een van de redenen om mee te doen. “We hebben nog nooit op de grote rivieren gevaren en die oversteek van het Amsterdam-Rijnkanaal was niet fijn”, vertelt Nancy. “We gingen keurig achter een groot cruise-schip langs, maar hadden nooit rekening gehouden met de enorme golfslag die dat schip veroorzaakte; we slingerden alle kanten op.” Beide stellen blikten aan het einde van de dag met veel plezier op de praktijkdag terug. “Ik heb vandaag geleerd dat je je schip gemakkelijker onder controle houdt als je manoeuvreert met de kont op de wind”, zegt Will Janssen. “En ook dat het bij het wegvaren van een kade niet per se nodig is om een spring te gebruiken”, vult zijn vrouw Daniëlle aan. “Wij gebruikten altijd de voorspring om vrij te komen van de wal. Maar als je het roer naar de wal legt, even kort gas geeft en vervolgens achteruit vaart, is zo’n spring helemaal niet nodig.” Ook Nancy Hogendoorn en Eric de Wit was het achteruit wegvaren van de kade een eye-opener. “Leuk, als je dat soort tips krijgt! Dat is precies waarop we hoopten. En voor wat betreft het omgaan met de beroepsvaart: ik ben vandaag een stuk zekerder geworden!”

Ook havenmeester Jan Willem Kranendonk van Rotterdam Marina kijkt achteraf tevreden op het evenement terug. “Veel watersporters hebben angst voor het drukke water hier. Voor ons is de meerwaarde van zo’n praktijkdag dat motorbootvaarders ervaren dat het – als je je verstand maar een beetje gebruikt – juist heel leuk varen is in de Maasstad.”

Organisator Hanno Bosch verwacht dat de praktijkdag een vervolg krijgt. “Als ik op de reacties af ga, kan ik niet anders dan concluderen dat het voor iedereen een geweldige dag is geweest. Ik denk dan ook, dat we het bij deze ene keer niet kunnen laten.”

Bron: blad Motorboot