3.3 Grou – Pikmar

Ga je varen in de omgeving van Grouw (Grou in het Fries) en het Pikmeer (Pikmar in het Fries), dan zul je waarschijnlijk het Prinses-Margrietkanaal passeren of kruisen. Lees de informatie in deze knooppuntbeschrijving goed door, het gebied rondom Grou, Pikmar en het PM-kanaal is druk bevaren door beroepsvaart en is ook deel van de Staande Mast Route.

Lees de verschillende vaaradviezen en bekijk de knooppuntvideo van Knooppunt Grouw - Pikmeer hieronder:

Kruising PM-kanaal Grou – Pikmar

Wil je vanuit Grou richting het Pikmar varen, dan kruis je het Prinses Margrietkanaal. Bij oversteek vanuit Grou richting Pikmar (dwars) liggen er scheidingstonnen hoofd-/nevenvaarwater. Let bij het oversteken goed op kruisende scheepvaart komend uit beide richtingen. Tussen Grou en het PM-kanaal ligt een groot eiland wat goed zicht op de vaarweg belemmert. Steek het PM-kanaal haaks over, zodat de afstand het kortst is. Beroepsvaart vaart vaak sneller dan je denkt. Ga altijd achter een beroepsschip langs. Houd hierbij rekening met stroming door schroefwater en zuiging.

Varend op PM-kanaal, afbuigend richting Grou of richting Pikmar

Vaar je op het Prinses Margrietkanaal uit de richting Leeuwarden of Sneek en wil je de hoofdvaarweg verlaten? Let dan goed op aankomende (beroeps-)vaart uit beide richtingen. Houd zoveel mogelijk stuurboordwal en kijk goed achterom als je van koers wijzigt. Steek altijd achter een beroepsschip over. Bij het kruisen van de vaarweg steek je zo haaks mogelijk over. Blijf altijd goed om je heen kijken en steek pas over als je zeker weet dat je voldoende ruimte hebt. Stem indien mogelijk via de marifoon (kanaal 10) je plannen af met het andere scheepvaart vaarverkeer.

Passeren pont ‘De Burd’ in PM-kanaal

Op het PM-kanaal tussen het eiland De Burd en Yn’e Lijte Grou vaart het hele jaar door de pont ‘De Burd’. Deze pont vaart met grote regelmaat. Wil je de pont passeren, doe dit dan achterlangs en houd stuurboordwal, dat is verplicht op het PM-kanaal. Veroorzaak geen hinderlijke waterbeweging. Houd er rekening mee dat deze pont voorrang heeft ten opzichte van een klein schip. Let bij het passeren van de afgemeerde pont (in bedrijf) op het schroefwater.

Knooppuntvideo 3.3 Grouw-Pikmeer: Meer informatie

Zie  voor aanvullende infomatie ook: Wateralmanak 2, Pikmar en Wide Ie.

Bekijk ook de brochure 'Watersport in Fryslân - Tips voor varen op het Friese water'. Ook verkrijgbaar in het Engels en Duits 


Knooppunten

Een vaarwegknooppunt is een drukke locatie op de vaarweg waar sprake kan zijn van een verkeersonveilige situatie. Aan de hand van de aangegeven routes op de kaarten kun je zien hoe je deze knooppunten op een veilige en vlotte manier kunt passeren. De kaarten zijn een aanvulling op de officiële waterkaarten. Ze zijn dus niet bedoeld om op te navigeren.

Lees meer op de pagina Knooppunten.


Knooppuntkaart

3.3 Grou – Pikmar

Klik op de afbeelding voor een vergroting


Coördinaten:

Lat: 53.09611144084622
Long: 5.8470869064331055

Knooppunten

Uw browser ondersteunt helaas geen dynamische kaarten.