De dag werd georganiseerd door opleidingsinstituut Vaarplezier in het kader van het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Cursisten kregen daarom ook 75 euro korting (“750 dubbeltjes”) op de normale cursuskosten.
Om de 200 mensen tegelijkertijd les te geven, werd de cursus gehouden in een theaterzaal. Dit was even wennen, ook voor de docenten die normaal lesgeven aan hooguit vijftien cursisten per klas. Een hele werkdag werd uitgetrokken om de theoretische stof voor het Klein Vaarbewijs I examen door te nemen.
Klein Vaarbewijs I en II
In Nederland zijn er verschillende soorten vaarbewijzen. Je bent verplicht een Klein Vaarbewijs te hebben als je gaat varen met een schip vanaf 15 meter lengte óf een schip dat een vaarsnelheid kan halen van meer dan 20 km/uur.
Met het Klein Vaarbewijs I mag je varen op de rivieren, kanalen en meren en met het Klein Vaarbewijs II mag je op alle Nederlandse binnenwateren varen, inclusief het IJsselmeer en de Waddenzee.
Als je een kleinere of langzamere boot bestuurt is een Klein Vaarbewijs dus niet verplicht, maar het is wel verstandig je in de regels te verdiepen. Ook tijdens de cursusdag in DeLeMar bleek een groot deel van de cursisten niet verplicht waren het vaarbewijs te behalen, maar toch wilden zij graag goed voorbereid het water op gaan.
Afgenomen examens
Cursussen volgen voor het Klein Vaarbewijs is geen exameneis, maar helpen je wel met het bijspijkeren van het lesmateriaal. Verschillende vaarscholen in Nederland bieden lespakketten aan om je voor te bereiden op het examen.
Na het volgen van een eventuele cursus moet je het examen afleggen bij het CBR. Volgens opgevraagde cijfers van het CBR is in 2024 het theorie-examen Klein Vaarbewijs I 26.723 keer afgenomen. Het theorie-examen Klein Vaarbewijs II is vorig jaar 6.282 keer afgenomen.
Goede, veilige vaart!