De legenda (In België wordt dit ook wel legende genoemd) is het gedeelte van een kaart waarop wordt uitgelegd wat de afzonderlijke kaartsymbolen betekenen.
Een goede legenda is er een die zo min mogelijk geraadpleegd hoeft te worden, omdat de gebruikte symbolen voor zich spreken. Denk aan een kruisje voor een kerk of een klein tentje voor campingterrein. Ook de schaal van de kaart wordt tot de legenda gerekend.
Legenda op waterkaarten
De meest gebruikte waterkaarten in Nederland zijn de 1800-serie kaarten van de Hydrografische Dienst en de waterkaarten van de ANWB. Deze hanteren beiden een andere legenda. Hier enkele zaken waar je op kunt letten:
- Handig om goed te weten wat de kleuren zijn voor bepaalde dieptes (dieptelijnen). Vaak zit dit bij een dieptelijn van 2 meter.
- De diepte wordt op de ANWB-kaarten aangegeven in decimeters. D24 is dan dus 2 meter 40 diep. Op de 1800 kaarten staat een groot en klein getal. 240 is daar dus 2 meter 40 diep.
- BB betekent beweegbare brug. Verschillende kleuren geven de bevaarbaarheid aan van bepaald vaarwater. Zo betekent geel dat je daar niet mag varen met een motor. (vaarwater voor kano’s, roeiers etc), paars vaarwater voor snelle motorboten, waterskibaan, wit verboden voor alle vaartuigen.
Kennis van legenda
Bij het examen klein vaarbewijs 2 (KVB 2) worden er door CBR, de instantie die de examens voor de klein vaarbewijzen regelt, eisen gesteld aan de kennis van een aantal kaarttekens van de legenda die je moet kennen zonder dat je daarvoor de legenda hoeft te raadplegen. De examencommissie geeft in een Bijlage aan welke kaarttekens de kandidaat meteen moet herkennen.
Bestudeer bij je reisvoorbereiding van tevoren de legenda, zo kom je niet voor verassingen te staan tijdens de vaart.
Goede, veilige vaart!