Zandkreeksluis gestremd tot 30 september, daarna volledig in gebruik

publicatie:
17
-
09
-
2024
De stremming van de Zandkreeksluis wordt verlengd tot 30 september 07.00 uur. Daarna wordt het reguliere bedienregime van de Zandkreeksluis voor scheepvaart hervat.

Door de verzakking van het oostelijke sluishoofd van de Zandkreeksluis staat er veel druk op de damwanden onderaan het sluishoofd. Rijkswaterstaat stort daarom 900 ton breukstenen aan beide zijden van de sluis, om de damwanden te ondersteunen en de dijk te beschermen. Het storten van de stenen is een tijdelijke maatregel en zorgt ervoor dat weg- en vaarwegverkeer de Zandkreeksluis vanaf 30 september veilig en ongehinderd kan passeren.

Volledige stremming

De volledige stremming van de Zandkreeksluis is vanwege het storten van de stenen met een week verlengd. Vanaf maandag 16 september 07.00 uur tot en met maandag 30 september 07.00 uur is er een algehele stremming voor de scheepvaart van kracht. Daarna wordt het reguliere bedienregime van de Zandkreeksluis voor scheepvaart hervat.

Onderzoek naar oorzaak

Afgelopen mei is tijdens werkzaamheden aan de Oosterscheldezijde van de Zandkreeksluis een verzakking van het oostelijke sluishoofd geconstateerd. Door een recentelijke versnelling in de verzakking zijn sinds 5 september beperkingen voor scheepvaartverkeer van kracht, en is er extra hinder voor wegverkeer.

Een team van experts doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van de verzakking. Onder andere grondboringen, sonderingen en metingen van de waterdruk moeten een beeld geven van de bodem onder en rondom de sluis. Het achterhalen van de oorzaak en het uitwerken van een aanpak voor de lange termijn vraagt volgens Rijkswaterstaat nog om de nodige tijd.

Meer informatie

Scheepvaart wordt over de hinder geïnformeerd via een BAS-bericht en via de website vaarweginformatie.nl. Heb je vragen over de stremming? Je kunt contact opnemen met Rijkswaterstaat voor meer informatie.

Goede, veilige vaart!