Doe je mee met de tweede Schoon Water Week?

publicatie:
26
-
04
-
2019
Iedereen die wel eens op, in of bij het water vertoeft weet het: ook daar is zwerfafval een probleem. Iedereen weet dat het gewoon veel prettiger is om in een schone omgeving te verblijven dan tussen al dat vuil. Bovendien kan afval voor onveilige situaties zorgen, zoals bijvoorbeeld een motorstoring door een zak in de schroef.

Verschillende waterrecreatie-organisaties grijpen daarom de Week van ons Water van 1 t/m 12 mei 2019 aan om aandacht voor schoon water, en minder zwerfafval in en naast het water te vragen met de actie #schoonwaterweek. Samen houden -en maken- we het water schoon!

Herken de Duurzame Watersporter

Varen doe je Samen! maakt zich al langer sterk voor schoon vaarwater en heeft samen met Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) een aantal gedragsregels voor duurzaam en veilig varen opgesteld. Dit heeft geresulteerd in 'De Duurzame Watersporter', een soort keurmerk voor verantwoorde watersporters die daarvoor het Blauwe Vaantje mogen voeren.

De gedragsregels van het Blauwe Vaantje

  • Afval gooi ik niet overboord. Ik scheid al het afval, maar met name gevaarlijk of chemisch afval, zoveel mogelijk en doe het in de daarvoor afvalcontainers zodat het gerecycled kan worden. 
  • Ik loos geen toiletwater op het oppervlaktewater/open water. 
  • Bij aanschaf van producten als bijvoorbeeld verf, aangroeiwerende middelen, verfabijtmiddelen en schoonmaakmiddelen kies ik de meest milieuvriendelijke variant. 
  • Ik koop of gebruik geen voorwerpen die van archeologische oorsprong zijn of die gemaakt zijn van beschermde diersoorten. 
  • Ik bescherm flora en fauna en respecteer kwetsbare natuurgebieden. Ik bescherm dieren en (water)planten, verstoor geen broedende vogels en visgronden. Tijdens het vissen maak ik geen gebruik van ongeoorloofde methoden. Ik vis niet in verboden perioden. 
  • Ik ga veilig het water op door ervoor te zorgen dat mijn boot 'technisch' in orde is om de kans op milieuverontreiniging en ongelukken zo klein mogelijk te maken. 
  • Ik draag zorg voor een goede reisvoorbereiding door mijn route voor te bereiden, alle noodzakelijke (nautische) informatie en veiligheidsmiddelen aan boord te hebben. 
  • Ik ken de vaarregels en handel daarnaar. Zo blijf ik altijd uit de dode hoek van beroepsvaart en heb ik reddingsvesten voor alle opvarenden aan boord. 
  • Ik vaar een duidelijke koers, geef de beroepsvaart de ruimte en laat goed zien wat ik van plan ben en vaar zoveel mogelijk stuurboordwal (rechterzijde) van het vaarwater. Ik hinder mijn mede vaarweggebruikers zo min mogelijk. 
  • Ik meld calamiteiten over bovenstaande regels bij de autoriteiten en spoor andere watersporters aan om milieu, natuur en veiligheid hoog in het vaandel te hebben om zo duurzame waterrecreatie te bevorderen.

Schoon water Week

Tijdens de Schoon Water Week vragen we iedereen die op of aan het water komt een handje te helpen en zoveel mogelijk afval uit het water te vissen. Dus: ga je tussen 1 en 12 mei varen, zwemmen, duiken, surfen, vissen of iets anders leuks doen op of bij het water? Ga dan goed voorbereid op pad en neem een vuilniszak, schepnet, prikstok en andere hulpmiddelen mee. Kom je onderweg afval of vuil tegen, schep het op en breng het naar een plek waar het wél thuishoort. En natuurlijk zorg je ervoor dat je zelf geen afval in het water laat vallen.

Doe je mee? Samen maken we ons (vaar-)water een stukje schoner tijdens de Schoon Water Week en zorgen we voor meer bewustzijn rond het thema 'Schoon Water'. Plaats een foto van jouw afvalinzamelingsactie op social media, voorzien van #schoonwaterweek en inspireer zoveel mogelijk mensen om mee te doen! 

Goede, veilige en duurzame vaart!

De Schoon Water Week is een gezamenlijk initiatief van HISWA Vereniging, de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), Varen doe je Samen!, Verbond Nederlandse Motorbootsport, het Watersportverbond en Waterrecreatie Nederland.