
Als bootbezitter weet je vaak wel wat de kluslijst is voor je boot. Om er toch zeker van te zijn dat je niets mist, zijn er handige checklijsten beschikbaar. We maken in dit artikel gebruik van twee checklijsten:
- Winterklaar checklist van ANWB
- Wat neem je mee aan boord checklist van VDJS
Per onderdeel lichten we de belangrijkste zaken uit op klusgebied en verwijzen we door naar plekken met meer informatie.
Romp, dek en roer
Een goede eerste inspectie is van belang. Loop je romp en dek na en inspecteer op gebreken. Denk aan scheurtjes in gelcoat, de rubbers van ramen, kitlagen onder beslag, scepters en eventuele corrosie. Bekijk ook goed de staat van alle huiddoorvoeren en de werking van je afsluiters.
Bij het inspecteren van de (stand)pijpen van de zelflozers, is het verstandig om te kijken of er geen corrosie is aan de binnenzijde van de pijp. Dit treedt vooral op ter hoogte van de waterlijn. Je kunt dit controleren door met een hamer aan de buitenzijde hierop te tikken. Zo stel je de dikte vast. Bij makkelijk indeuken is de pijp te dun. Check verder de schroefas en de afdichting daarvan.
Controleer naast je roer ook het roerbeslag, roerkoning en bewegende delen.
De motor
Motorpech is de meest voorkomende oorzaak voor het uitrukken van reddingsdiensten. Daarnaast kan motorstoring gevaarlijke situatie opleveren. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de scheepvaart om je heen.
De meest voor de hand liggende zaken met betrekking tot de motor zijn het controleren van:
- de peilen (oliepeil, koelwaterpeil, brandstofpeil).
- de filters (olie-, brandstof- en wierfilter).
- brandstoftoevoer.
Vervang filters tijdig of maak deze goed schoon. Ook de impeller voor het koelwater is een punt dat regelmatig controle vraagt. Kijk tijdens het varen regelmatig of er koelwater naar buiten stroomt.
Lees ook een aantal goede tips voor motoronderhoud om een storing te voorkomen. Ook aandachtspunten voor duurzame alternatieven, zoals het gebruik van HVO of een elektrische motor, zijn meegenomen.
Elektra aan boord
Elektriciteit is onmisbaar aan boord. Je hebt stroom nodig voor de startmotor, verlichting aan boord, navigatieapparatuur en ook voor de radio, televisie en het laden van telefoon en tablet. Aan boord werkt het elektrische netwerk echter net even anders dan thuis.
Het is ontzettend belangrijk om te weten wat het vermogen is van je bestaand netwerk. Zomaar een apparaatje extra meenemen kan leiden tot overbelasting van het netwerk.
Als jouw accu over de maximale stroomvoorziening gaat, veroudert en beschadigt deze sneller. In het ergste geval ontstaat er H2S-gas (waterstofsulfide) en is er kans op explosiegevaar! Ga direct van boord als je rotte eieren ruikt, want H2S-gas is levensgevaarlijk!
Meer informatie en tien gouden tips kun je teruglezen in onze brochure Elektra aan boord.
Gas aan boord
Gas aan boord is erg handig voor je kooktoestel, koeling en verwarming. Wel is gas erg explosief, en levert het direct gevaar op bij verkeerd gebruik of een niet deugdelijke installatie. In onze brochure Gasveilig lees je meer over gasinstallaties en regulier onderhoud hiervan.
Veiligheids- en navigatiemiddelen
Een veilige vaart hangt af van je schip, de bemanning en de veiligheidsmiddelen. Wat er aan boord aanwezig moet zijn, hangt weer van het soort boot en het type vaarwater af. Denk in ieder geval aan de reguliere check van de reddingsvesten en vuurpijlen.
Bij het checken van je navigatiemiddelen gaat het vooral of je vaarkaarten up-to-date zijn, je Wateralmanak recent is en er een geldend reglement aan boord is.
Bekijk de checklist ‘Wat neem je mee aan boord’ voor meer informatie voor de veiligheids- en navigatiemiddelen die je moet meenemen.
Tuigage
Belangrijk voor zeilboten is het controleren van je tuigage. Controleer de verstaging op braampjes en knikken. Bekijk verder: de uiteinden van de verstaging (terminals) of ze niet gebogen zijn; want puttingen op het dek en onderdeks; borgpennen en de zeilen. Controle van de vallen, en alle draaiende delen zoals blokken en schijven, katrollen en lieren zijn ook van belang.
Controleer ook tijdens het seizoen
Een goed onderhouden schip is erg belangrijk bij een veilige vaart. Check voor het seizoen, maar ook tijdens het seizoen met regelmaat deze zaken. Kijk vooral niet weg als je een gebrek constateert. Denk niet: “oh, het kan nog wel.” Tijdens wat ruigere omstandigheden op het water wil je niet verrast worden.
Achterstallig onderhoud kan in een extreem geval levensbedreigend zijn. Controleer je schip goed, vaak zijn problemen op een schip aan het oog onttrokken.
Goede, veilige vaart!