Hoe vaar je zorgeloos de zomer door?

publicatie:
17
-
07
-
2024
Met de vakanties voor de deur start de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar jaarlijkse watersportcampagne. Het doel van de campagne is watersporters te informeren over het belang van een goede voorbereiding en tips te geven om problemen te voorkomen.

In 2023 kwam de KNRM meer dan 2.300 keer in actie voor hulpvragen. In een kwart van de gevallen ging het daarbij om vaartuigen met motorpech, waarmee dit bovenaan het lijstje van redenen waarvoor de KNRM moet uitvaren staat.

Michael Pikker, schipper van KNRM Blaricum, ziet slecht onderhoud als de belangrijkste oorzaak van pruttelende en stilvallende motoren. "Het hebben van een boot betekent niet alleen leuk varen, maar ook die boot onderhouden." Volgens Michael besteden watersporters daar steeds minder tijd en aandacht aan.

Zeker in het voorjaar als de boten weer uit de winterstalling komen, kunnen in de brandstoftankbacteriën ophopen die een soort slurry veroorzaken. Een paar golfjes verder en al die viezigheid komt omhoog, verstopt de filters en de motor houdt ermee op.

Levensgevaarlijke situaties

Hoe snel het mis kan gaan weet Michael maar al te goed: "De Randmeren zoals het Gooi- en Eemmeer zijn vrij smal. Met een beetje wind en stroming lig je zonder motor binnen een minuut tegen de dijk. Laatst nog hebben we samen met KNRM Huizen een lekgeslagen boot van de kant moeten halen."

In gebieden met veel beroepsvaart leiden motorstoringen bij recreatievaartuigen soms tot levensgevaarlijke situaties door bijna-aanvaringen.

Ankeren

Mocht de motor alsnog uitvallen, gooi dan zo snel mogelijk het anker uit. Michael: "Zorg dat die voor het grijpen ligt en niet nieuw in de verpakking tussen de groenteblikken onder een bank. Oefen het ankeren ook eens op een rustig moment. Is het anker zwaar genoeg voor jouw boot en heb je voldoende lijn? Het is net als met reddingsvesten; je kunt de duurste spullen kopen, maar je hebt er niks aan als je ze niet gebruikt."

En dan is er ook nog de categorie motorproblemen door 'stommiteiten', aldus Michael. "Als jij de hele dag lekker op een eilandje in het Eemmeer hebt gelegen met het koelkastje aan, dan weet je één ding zeker: Je bier was koud, maar je accu is leeg. Wij adviseren dan ook altijd om een aparte accu te installeren voor accessoires."

Lees meer over Elektra aan boord in onze brochure.

Waterplanten

Motorissues waar watersporters minder controle over hebben zijn de problemen door fonteinkruid, een waterplant die rond het IJsselmeer, IJmeer en de Randmeren voor veel overlast zorgt. De planten groeien bij warm weer vanaf de bodem richting het licht. Soms zijn het slierten van wel drie meter lang.  

Michael: "Ze draaien vast in de schroeven of verstoppen het koelsysteem van de motor waardoor alles vastloopt. Ook kleine zeilbootjes raken erin verstrikt.”

Blijf daarom zoveel mogelijk binnen de vaargeulen waar de waterplanten worden gemaaid. En check waterplanten.nu voor de actuele situatie rondom de Randmeren.

KNRM Helpt-app

Motorproblemen voorkomen begint dus met een goede voorbereiding van je vaartocht. Speciaal voor watersporters is er de KNRM Helpt-app. Daarmee maak je vaarplannen, check je vaarroutes en weersituaties. En bij pech of noodsituaties is snel hulp in te schakelen.

Bij spoed worden watersporters meteen doorverbonden met de Kustwacht. Bij niet-spoed word je doorverbonden met het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC). Daar helpen ervaren operators je weer op weg. Ze adviseren bijvoorbeeld een sleepje te vragen aan een voorbijganger of ter plekke het filter te vervangen. Een goede zaak vindt Michael. "Zo kunnen onze vrijwilligers zich richten op de reddingsacties waar onmiddellijke hulp nodig is."  

Meer informatie

Informatie over pech of nood op het water? Check knrm.nl/wij-helpen. Wil je meer weten over het voorkomen van motorstoringen? Bekijk dan onderstaand webinar.

Goede, veilige vaart!