Hotspotkaart KNRM: ontdek waar veel watersporters vastlopen

publicatie:
09
-
08
-
2024
Watersporters die willen weten waar ze extra moeten opletten tijdens hun zomerse boottocht kunnen de hotspotkaart van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) downloaden.

De kaart toont vijf gebieden op zee en binnenwateren waar zeil- en motorboten vaak in de problemen komen en hulp van de KNRM nodig hebben. De hotspotkaart is onderdeel van de jaarlijkse watersportcampagne van de KNRM.

De hotspots zijn het Waddengebied, IJsselmeer, de Zeeuwse Wateren, Biesbosch en Randmeren. Waarbij de eerste vier gebieden vooral 'bekend' staan vanwege vastlopen op ondieptes. Vorig jaar kwamen de vrijwillige redders van de KNRM zo'n driehonderd keer in actie vanwege gestrande boten, al dan niet door navigatiefouten. Na motorproblemen is dit de belangrijkste reden waarvoor de KNRM moest uitvaren.

Waddenzee

Op de Waddenzee ziet de KNRM drie bekende vastloopplekken.

  • Onder Texel bij zandplaat De Bollen.
  • Tussen Vlieland, Terschelling en Harlingen.
  • Onder Ameland en Schiermonnikoog.

Enkel kennis van het getij hebben, is niet voldoende om veilig over de Waddenzee te varen, aldus Boudewijn Stal, schipper van KNRM Schiermonnikoog. "De wind beïnvloedt uiteindelijk hoe hoog of laag het water komt. Bij een zuidoostenwind stroomt het water vanaf het Wad de Noordzee in en zijn de waterdieptes dus ineens een stuk lager. Met vastlopen als gevolg."

Paniek aan boord

Waar de ene zeilboot rustig wacht tot opkomend water, ontstaat er op andere boten lichte paniek door tijdsdruk vanwege de verhuurtermijn van de boot of schade aan een zwaard door golfslag.

"Sommige zeilers weten niet wat ze moeten doen en proberen via de motor weer los te komen. Zo raken de filters vol zand en loopt de waterkoeling vast. En niet alle zeilboten zijn ook geschikt om droog te vallen. Bij een zwaard van bijna anderhalve meter lig je echt heel schuin. Je kunt je voorstellen dat bij opkomend water er dan eerst heel wat water in de kuip loopt voordat de boot weer rechtop komt."

Biesbosch

Niet alleen de Wadden kennen getij. Waar veel watersporters geen eb en vloed verwachten, is de Biesbosch. Met als gevolg talloze vastlopers. Mensen leggen aan op een van de vele eilandjes en ontdekken aan het einde van de dag dat hun boot muurvast ligt.

Voordat er een reddingboot op pad gaat, adviseert de KNRM watersporters om eerst zelf te proberen los te komen. Zet alle opvarenden aan één kant en duw dan de boot los. Maar doe dit niet op het Veerse Meer, ook een bekende vastloopplek. Door oesters op de bodem is er een groot risico dat watersporters zich lelijk verwonden. Vraag dan een boot in de buurt om een sleepje.  

Let op de natuur

Boudewijn en zijn bemanning varen geregeld langs de droogvallers bij Schiermonnikoog om mensen uitleg te geven en vooral gerust te stellen. "Alleen als het een benarde positie wordt met kans op schade aan personen of materiaal gaan we slepen of nemen we mensen aan boord van onze reddingboot."

Er zijn ook talloze watersporters die zich bewust laten droogvallen op de Wadden. "Dat is fantastisch mooi, die rust en het prachtige uitzicht. Maar kijk wel goed op kaarten of het in dat gebied is toegestaan", adviseert Boudewijn. "En verstoor de natuur niet door naar groepen vogels of zeehonden te lopen."

Betonning

Goede waterkaarten zijn sowieso een must voor elke watersporter. Boudewijn komt ze nog wel eens tegen zonder actuele kaarten of met een wegenkaart in de hand. "De betonning wordt hier vaak verlegd. Als je even niet oplet zit je in een ondiepe geul en duurt je tochtje van Lauwersoog naar Schiermonnikoog ineens zes uur langer."

Hij adviseert watersporters op de Waddenzee naar de nieuwsuitzendingen van de verschillende vuurtorens te luisteren. Die geven elke twee uur een update over getij en de weersverwachting. "Of neem bij twijfel over routes zelf contact met ze op."

Meer informatie

Download de KNRM-hotspotkaart en maak gebruik van de KNRM Helpt App. Daarmee maak je vaarplannen, check je vaarroutes en weersituaties. En bij pech of noodsituaties is snel hulp in te schakelen.

Goede, veilige vaart!

© Foto boven: Andries de la Lande Cremer