Infographic: 7 tips voor veilige navigatie

publicatie:
30
-
05
-
2024
Bekijk de infographic met zeven tips voor een veilige navigatie op zee.

In samenwerking met onze partner Dienst der Hydrografie is deze infographic opgesteld. In de zeven tips wordt onder meer aandacht gevraagd voor het belang van goede en actuele kaarten en een goede reisvoorbereiding.

Als je vaart zie je niet wat er onder water zit en ben je afhankelijk van goede informatie. Juist op groot water heeft het grote impact als het fout gaat. Een goede zeekaart is dus nodig. Het is van belang dat je altijd beschikt over de meeste recente versie. Dit doe je door correcties op papier (verbeterblad) of updates via elektronische apparaten. Controleer voordat je op zee gaat varen de laatste BaZ-berichten of updates.

Zeven tips

(Klik op de infographic om te vergroten of te downloaden).

Infographic getiteld Zeven tips voor veilige navigatie. Uitgebeeld is  een vaarroute. Daarlangs staan icoontjes en worden 7 punten tekstueel uitgelicht van beneden naar boven. 1. Onder water: Als je vaart zie je niet wat er onder water zit. Op het water ben je erg afhankelijk van goede info. Juist op groot water heeft het grote impact als het fout gaat. Een goede zeekaart is dus nodig. 2. Kaarten: De Dienst der Hydrografie maakt de papieren 1800-serie kaarten. De data is ook onder licentie beschikbaar voor afgeleide producten. Daar zijn veel aanbieders van. De Dienst der Hydrografie controleert die niet. Maak hierin zelf je keuze. 3. Actueel houden: Een zeekaart is direct na verschijnen al niet meer actueel. Je moet de kaart daarom altijd zelf actueel houden door ze te corrigeren (papier) of te updaten (elektronisch). 4. Nieuwste versie: voor papieren en elektronische kaarten geldt: gebruik de meest recente versie met update. 5. 1800-serie updaten: Check www.hydro.nl voor de meest recente versie en binnenkort te verschijnen kaarten. Gebruik de Berichten aan Zeevarenden (BaZ) database voor corrigeren van de 1800-serie kaarten. 6. Afgeleide producten updaten: Check bij de producent of verkoper voor de meest recente editie. Vraag om alle beschikbare updates. 7. Check de data: Er verandert veel onder water, zeker in getijden gebied. Bekijk het source diagram in de kaart en check hoe oud de data is. Hoe ouder hoe onbetrouwbaarder. Houd daar rekening mee als je jouw reis plant. Logo van Dienst der Hydrografie en Varen doe je Samen!. Einde infographic.

Goede, veilige vaart