Bedieningstijden
De meeste vaarwegbeheerders hanteren andere bedieningstijden in de zomerperiode dan in de winter. Tot wanneer dit precies loopt is verschillend per regio. Meestal gaat het winterschema in per 1 november, maar dit kan dus verschillen. Je kunt deze tijden vinden in de Wateralmanak of op vaarweginformatie.nl.
Houd hier goed rekening mee in je reisvoorbereiding zodat je niet vast komt te liggen voor een brug of sluis. Denk hier ook aan als je je schip nog naar de winterstalling gaat varen. De meeste schepen gaan rond half oktober de kant op.
Zomerpeil – winterpeil
De meeste waterschappen verlagen in de winter de waterstanden. In de zomer is meer behoefte aan water voor de groei in de natuur en voor landbouwgewassen. Ook is de verdamping groter dan in de winter. Daarom stellen waterschappen een zomerpeil in. Het zomerpeil is hoger dan het winterpeil.
Hoeveel het peil zakt in de winter is verschillend per regio. Let erop dat er vaargebieden zijn waar dit soms wel 30 centimeter kan verschillen, zoals bijvoorbeeld het IJsselmeergebied. Je kunt de actuele waterstanden checken via de websites van de vaarwegbeheerders. Ook heeft Rijkswaterstaat een handige kaart met actuele waterstanden.
De temperatuur daalt
In het najaar dalen de temperaturen, niet alleen de buitentemperatuur, maar ook de watertemperatuur. Zorg dan ook dat je goed (warm) gekleed het water op gaat.
Wees voorbereid op situaties zoals wanneer iemand overboord slaat en weet hoe onderkoelingsverschijnselen eruitzien. Dat kan natuurlijk ook in de zomer gebeuren, maar door lage watertemperaturen neemt de kans op onderkoelingsverschijnselen enorm toe.
Des te meer reden om ook je reddingsvest aan te hebben. Ook al zijn de weersomstandigheden mooi, het water blijft koud!
Weersomstandigheden
In het najaar zijn de weersomstandigheden doorgaans minder stabiel dan in de zomer. Hou hier rekening mee in je reisvoorbereiding. Buien met onweer en windstoten komen meer voor. Dit hoeft geen reden te zijn om niet uit te varen, maar hou het in de gaten, bijvoorbeeld via een buienradar.
Houd ook rekening met mist. Mist komt in het najaar, zeker in de ochtenduren, veelvuldig voor. Zorg dat je met mist niet uitvaart. Op veel plaatsen in Nederland mag je met slecht zicht enkel varen met een goedgekeurde radarinstallatie en marifoon. Hierover lees je meer in ons artikel varen bij slecht zicht.
Betonning
Betonning die speciaal voor de recreatie- of kleine vaart is neergelegd, wordt vaak in de winter verwijderd. Of en wanneer dit gebeurt, hangt ook weer af van de vaarwegbeheerder.
Ben dus niet verbaasd als je ineens een bekende recreatie vaargeul niet meer ziet liggen. Zo wordt bijvoorbeeld elke winter de recreatie betonning langs de Pollendam (Waddenzee) weg gehaald.
Goede, veilige vaart!