Knooppunten uitgelicht: Drechtsteden

publicatie:
09
-
07
-
2018
Rondom Dordrecht bevinden zich enkele scheepvaartknooppunten die behoren tot de drukste van Nederland. Ten zuidwesten van Dordrecht bevindt zich de kruising van de Dordtse Kil met de Oude Maas. Ten Noorden van Dordrecht de kruising van de Noord, Beneden Merwede en Wantij met de Oude Maas, ook het drie rivierenpunt genoemd.

Rondom Dordrecht bevinden zich enkele scheepvaartknooppunten die behoren tot de drukste van Nederland. Ten zuidwesten van Dordrecht bevindt zich de kruising van de Dordtse Kil met de Oude Maas. Ten Noorden van Dordrecht de kruising van de Noord, Beneden Merwede en Wantij met de Oude Maas, ook het drie rivierenpunt genoemd. 

Dit gebied wordt intensief gebruikt door de beroepsvaart en is ook een drukke vaarroute voor de recreatievaart. Het is onderdeel van de Staande Mast Route. Van en naar de Oude Maas is er ook vaak sprake van overmaatse zeevaart en bijzondere transporten. De scheepvaart wordt op deze knooppunten begeleid door de verkeerspost Dordrecht.

Marifoon:

Het gebied kent twee marifoonblokgebieden voor de marifoon: 

  • Sector Dordrecht (roepnaam: sector Dordrecht). Marifoonblokkanaal 79. De sector geldt vanaf de Baanhoekbrug Sliedrecht tot 1000 meter benedenstrooms van de Dordtse bruggen en in de Noord tot kilometerraai 978 (ongeveer 2000 meter vanaf de splitsing de Noord in). 
  • Sector Heerjansdam (roepnaam: sector Heerjansdam). Marifoonblokkanaal 4. De sector geldt vanaf de Oude Maas kmr 979 tot ongeveer kmr 999 (2000 meter beneden het Spui) en op een stukje Dordtse Kil tot de Kiltunnel (kmr 982.500) en de Krabbegeul naar de zeehavens Dordrecht. 

Je hoeft je niet te melden bij binnenvaren van een blokgebied. Wel is het van belang dat je het meldt als je een afwijkende manoeuvre gaat uitvoeren, bijvoorbeeld oversteken of keren. Tijdens het marifoonverkeer wordt er vaak gesproken over afvaart en opvaart. De afvaart is richting zee (de “berg” af). De opvaart richting landinwaarts (de “berg” op). Handig om te onthouden: Bij de afvaart heb je de rode tonnen aan je rechterzijde en vaar je aan de rechteroever!

Spoorbrug:

Tussen de twee kruispunten bevindt zich de spoorbrug bij Dordrecht. Jachten met een masthoogte tot 10 m kunnen gebruikmaken van het niet beweegbare gedeelte van de spoorbrug Dordrecht. Tijdens de opening van het beweegbare deel aan de Dordtse kant wordt de recreatievaart aan weerszijden tegelijk doorgelaten. Daarvoor dien je in sommige gevallen dus over te steken naar de ‘verkeerde’ wal om door het beweegbare gedeelte te kunnen varen. Kijk goed achterom of dit veilig kan. Ga na het doorvaren van de brug snel, als dit veilig kan, weer terug naar stuurboordwal. Er zijn aan beide zijden wachtplaatsen voor recreatievaart: 

- bovenstrooms (oostzijde) achterin de Leuvehaven; 

- benedenstrooms (westzijde) in het Mallegat.

Waar moet je echt op letten:

  • Vaar stuurboordwal en kijk achterom! 
  • Wijk bij tegengestelde koers beiden naar stuurboord. 
  • Hou rekening met de dode hoek van een groot schip. Als je de stuurhut van het grote schip niet kunt zien, ziet hij jou ook niet. 
  • Snij op de kruispunten niet de bochten af. Vaar het vaarwater waar je in wilt goed open, wacht tot er ruimte is en steek dan pas over, steeds aan stuurboordwal 
  • Luister de marifoon uit op de blokkanalen. 
  • Bekijk de aanbevolen vaarroutes in het Varen doe je Samen-Knooppunt ‘Drechtsteden’ 

Hou er verder rekening mee dat dit vaargebied onderhevig is aan getijden. Check de stroomatlas bij je reisvoorbereiding. Meer informatie over deze knooppunten vind je bij de knooppunten van ‘Varen doe je Samen!’ 

Goede, veilige vaart!