‘Varen doe je Samen!’ lanceert vandaag vaarregel 5 en 6 van de bewustwordingscampagne ‘Vaarregels’, in samenwerking met Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Amsterdam. Doel van de humoristische informatieve campagne is om mensen op een leuke manier bewust te maken van de vaarregels op het water, om uiteindelijk de vaarregels onderdeel te laten zijn van elke vaartocht.
Filmpjes en flyer over de vaarregels
Voor de campagne zijn filmpjes en een flyer met zes vaarregels gemaakt en zullen gedurende de zomerperiode uitgebracht worden. De filmpjes kunnen bekeken worden via de website van ‘Varen doe je Samen!' en op de social media kanalen Facebook, Twitter en op YouTube. Vandaag worden de filmpjes van vaarregel 5 en 6 gelanceerd.
Vaarregel 5 Niet met alcohol aan het roer
Net zoals in het verkeer op de weg is het niet toegestaan om met teveel alcohol op achter het roer te kruipen. Hieronder de regels voor alcoholgebruik op het water;
- Je mag niet met een schip (laten) varen als je (als schipper) onder invloed bent van alcohol. Het alcoholgehalte van je bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dit geldt zowel voor de pleziervaart als voor de beroepsvaart;
- Om te controleren of je alcohol gedronken hebt, kan de (water)politie je een ademtest laten doen. Voor het weigeren van de ademtest kun je een boete krijgen;
- Voor het varen onder invloed van alcohol krijgt je een boete. In het uiterste geval kan je ook de vaarbevoegdheid worden ontzegd.
Mocht je één dezer dagen het water opgaan om te genieten van het mooie zomerweer, zorg er dan dus voor dat er altijd een BOB aan het roer staat!
Vaarregel 6: Voer de juiste verlichting
Het is belangrijk om goed zichtbaar te zijn, ook overdag. Ga je ’s nachts varen of wordt het zicht tijdens de vaartocht slechter, dan moet de navigatieverlichting aan.
Over het project ‘Varen doe je Samen!’
Veilig kunnen varen is voor de recreatie- en beroepsvaart van groot belang. Om de veiligheid op de Nederlandse grote vaarwegen te vergroten is 'Varen doe je Samen!' gelanceerd. Het gaat om een landelijk samenwerkingsproject van Rijkswaterstaat, de Provincies, Unie van Waterschappen, Port of Amsterdam, Port of Rotterdam, de Koninklijke BLN-Schuttevaer, KNRM, Reddingsbrigade, ANWB, HISWA Vereniging, Platform Waterrecreatie, Sportvisserij Nederland, Watersportverbond en Waterrecreatie Nederland. Naast voorlichting over de veiligheid, voorzorgsmaatregelen, nieuwe wet- en regelgeving, zijn mogelijke gevaarlijke situaties beschreven. Er zijn knooppuntenboekjes gemaakt met veilige adviesroutes. Kijk voor meer informatie op www.varendoejesamen.nl.