Tips bij het kiezen van een kinderreddingsvest

publicatie:
16
-
06
-
2020
Waar moet je op letten als je voor (kleine) kinderen een reddingsvest uitkiest? Welke reddingsvest is de juist voor jouw kind? We kregen een artikel met interessante informatie toegestuurd, waar we onderstaande uit hebben gehaald.

Waar moet je op letten als je voor (kleine) kinderen een reddingsvest uitkiest? Welke reddingsvest is de juist voor jouw kind? We kregen een artikel met interessante informatie toegestuurd, waar we onderstaande uit hebben gehaald. 

Lees deze tips voor de keuze van een reddingsvest voor kinderen:

Reddingsvest kinderen

Bij het kiezen van het juiste kinderreddingsvest is het handig als je meer weet over het gedrag van kinderen in het water in combinatie met hun anatomie. Vooral voor de allerkleinste kinderen en baby’s zijn er wat zaken om op te letten.

Gedrag in het water

De eerste uitdaging ligt in het feit dat niet alle kinderen zich op dezelfde manier in het water gedragen en dat het testen met kinderen voor fabrikanten lastig is. Wanneer kinderen niet aan water gewend zijn, kunnen ze verkrampen in het water en in theorie zelfs met reddingsvest aan op hun buik blijven liggen.

Kleine kinderen zijn gewend om automatisch te kruipen en zich dus op de buik te draaien. In feite werken de kinderen dan onbewust het drijfvermogen van het reddingsvest juist tegen. Mochten de kinderen bewusteloos zijn, dan worden ze door het zwemvest namelijk in de rugwaartse positie gedraaid, zodat het hoofd boven water wordt gehouden.

Baby’s en luiers

Bij baby’s en zuigelingen ligt het nog iets anders. Zuigelingen hebben enerzijds een onevenredig groot hoofd, hierdoor verschuift het zwaartepunt wat de kantel/keercapaciteit van een reddingsvest negatief beïnvloed. 

Aan de andere kant hebben jonge kinderen een bovengemiddeld percentage lichaamsvet en “lichte botten” waardoor ze gedeeltelijk zelfs drijfvermogen in de armen en benen hebben. Ook dit is voor het keer/kantelvermogen van reddingsvesten nadelig omdat het drijflichaam een nog groter hefboomeffect dient te creëren om het kind te draaien in de rugwaartse positie. Tot slot dragen jonge kinderen dragen vaak ook luiers, doe ook drijfvermogen bevatten, maar helaas wel op de verkeerde plek. Dit drijfvermogen beïnvloedt het keer/kantelvermogen ook weer negatief.

Speciaal voor kinderen

De verschillende fabrikanten van reddingsvesten hebben in hun assortiment diverse reddingsvesten die zijn aangepast aan de specifieke kenmerken van baby’s en kinderen. Opblaasbare reddingsvesten zijn er vanaf 1,5 of 2 jaar. Voor de allerkleinsten zijn er vast-stof reddingsvesten op de markt. Belangrijk is het om je te beseffen dat de jongste kinderen veiliger zijn wanneer ze een vast-stof reddingsvest dragen dan wanneer er géén vest gedragen wordt. Mochten ze te water raken, dan blijven ze namelijk aan het wateroppervlak en zijn ze zichtbaar door de felle kleur van het reddingsvest zodat ze snel weer aan boord gehaald kunnen worden. 

Laat je goed voorlichten bij de keuze van een reddingsvest. Lees ook de brochure: ‘Reddingsvest, van levensbelang’.

Goede, veilige vaart!