Reddingsvesten online kopen? Let goed op!

publicatie:
22
-
07
-
2024
Wie reddingsvesten online koopt moet goed opletten of de aanschaf daadwerkelijk doet waarvoor het bedoeld is: je leven redden!

In een aflevering van consumentenprogramma Radar van AVROTROS eind mei, werden verschillende “reddingsvesten” getest die online te koop zijn op verkoopplatformen zoals Amazon.nl en Bol.com. Veelal bleken deze vesten ongekeurd, zonder CO2-patroon en in slechte kwaliteit te worden aangeleverd. In het videofragment van Radar is goed te zien hoe een goedwerkend reddingsvest werkt in tegenstelling tot een onveilig vest.

Deze producten worden door externe verkopers op de webwinkels aangeboden en komen niet uit het eigen assortiment van Amazon of Bol. Gezien het grote aanbod online is het soms lastig om de gekeurde reddingsvesten tussen alle troep uit te halen.

Het advies is om een reddingsvest in een watersportwinkel bij jou in de buurt te kopen. Daar kun je je laten adviseren en kun je verschillende reddingsvesten passen. Een reddingsvest dat prettig zit, draag je namelijk sneller.

Waar moet een reddingsvest aan voldoen?

Reddingsvesten moeten aan bepaalde Europese normen voldoen. Het type zwem- of reddingsvest wordt uitgedrukt in Newton (N), ofwel drijfvermogen. Kortgezegd: hoe hoger de N-waarde, hoe veiliger het vest. De vier types zijn:

  • 50N – Drijfhulpmiddel
  • 100N – Reddingsvest
  • 150N – Reddingsvest
  • 275N – Reddingsvest

Reddingsvesten met een capaciteit van 150 Newton werken bijvoorbeeld goed zolang je kleding geen lucht vasthoudt. Draag je (zware) waterdichte kleding of laarzen, draag dan een vest van 275N.

Wat veel online wordt aangeboden zijn zwemvesten van 50N. Let op dat dit geen reddingsvest is! Het is slechts een drijfhulpmiddel dat alleen wordt aangeraden als je bijvoorbeeld gaat suppen of kajakken.

Uitgebreidere informatie over de vier typen reddingsvesten en aan welke Europese normeringen reddingsvesten moeten voldoen kun je lezen in onze brochure Reddingsvesten.

ISO-nummer

Een andere manier waarop je kunt zien welk type reddingsvest je hebt is door het ISO-nummer te controleren. Alle drijfhulpmiddelen en reddingsvesten zijn onderdeel van serienummer 12402. Wanneer deze zijn gekeurd volgens Europese normering, zullen ze een ISO-nummer hebben.

Waar je goed op moet letten is het nummer achter het serienummer, aangegeven met een streepje. Dit bepaalt namelijk onder welk categorie drijfvermogen het artikel valt:

  • 50N – Drijfhulpmiddel (ISO 12402-5)
  • 100N – Reddingsvest (ISO 12402-4)
  • 150N – Reddingsvest (ISO 12402-3)
  • 275N – Reddingsvest (ISO 12402-2)

Een (online) aangeboden artikel dat eindigt met -5 is dus wél gekeurd maar géén reddingsvest. Het is slechts een drijfhulpmiddel. Voor een reddingsvest dat in elke situatie werkt zal het ISO-nummer eindigen op -2.

Bij oudere zwem- en reddingsvesten zie je geen ISO-nummer, maar een CE-keurmerk. Het product voldoet dan aan de wettelijke Europese veiligheidseisen.

Let wel: ook de beste reddingsvesten kunnen gaan lekken of slijten! Laat je reddingsvest iedere twee jaar keuren en onderhoud het regelmatig.

Wanneer je toch online koopt

Wanneer je toch online een reddingsvest koopt, zorg dan dat je extra goed oplet welk product je koopt. Houd goed rekening met:

  • Drijfvermogen (N)
  • Europese normering (ISO-nummer)
  • Of alle materialen inbegrepen zijn (zoals een CO2-patroon)

Naast dat je het aangeboden product goed moet controleren is het ook verstandig om de doorverkoper te controleren. Zowel op Amazon als Bol zie je dicht bij de koopknop wie de aanbieder is. Daar kun je op klikken. Je komt dan op een pagina terecht met bedrijfsinformatie zoals het vestigingsadres, handelsnaam, KvK-nummer (Bol) of e-mailadres en bedrijfstype (Amazon).

Het is waardevol om in ieder geval de handelsnaam en het vestigingsadres even door een zoekmachine te halen. Dit levert vaak extra informatie op die kunnen helpen met je beslissing of de leverancier betrouwbaar is.

Steekproef door Varen doe je Samen!: Op 19 juli 2024 voerde onze webredacteur een korte steekproef uit om het bedrijf achter de aanbieder te checken. Zowel op Amazon als op Bol werd de zoekterm ‘reddingsvest’ ingetypt in de zoekbalk. De eerste 5 leverbare producten werden bekeken.
Op Amazon waren de eerste 4 topresultaten van Chinese bedrijven met dubieuze contactgegevens. Veelal werden deze producten zonder CO2-cilinder aangeboden. Het vijfde resultaat was van een bedrijf in Europa, maar had slechts 50N. Dit is dus een drijfhulpmiddel en geen reddingsvest. Dit was extra misleidend, omdat er eerst 'reddingsvest' in de naam stond en daarna pas 'zwemvest'.
Op Bol waren de eerste 5 leverbare resultaten filialen die geregistreerd waren in Nederland. 2 van de 5 resultaten werden aangeboden door watersportwinkels. Wederom was één artikel een zwemvest van 50N, maar dit stond duidelijk aangegeven in de naam en de productbeschrijving.

Goede, veilige vaart!