Omvaren vanaf 12 augustus door stremming Julianakanaal

publicatie:
31
-
07
-
2024
‍Vanaf maandag 12 augustus 2024 start Rijkswaterstaat met het droogzetten van het Julianakanaal tussen berg aan de Maas en Obbicht. Dit is het laatste deel van het Julianakanaal dat nog niet verruimd is.

De verruiming zorgt ervoor dat de Maasroute geschikt wordt voor de zogenoemde tweebaksduwvaart. Dat zijn schepen van 190 meter lang, 11,4 meter breed en met een maximale diepgang van 3,5 meter.

Door de droogzetting komt bovendien een einde aan een onveilige situatie, waarbij een bouwkuip was ondergelopen en nu defect in de vaarweg ligt. Rijkswaterstaat gaat deze kuip tijdens de stremming verwijderen. Het kanaal is door de werkzaamheden tot voorjaar 2025 gestremd.

Omvaarroutes

Omvaren tijdens de stremming van het Julianakanaal kan via de noordelijker gelegen vaarroute over de Maas (eventueel met een doorsteek via de Zuid-Willemsvaart) en de Bergsche Maas.

Schippers kunnen er ook voor kiezen om hun vaarroute te vervolgen over het Albertkanaal via Antwerpen en zo hun route naar Zeeland te varen. Let op dat deze route extra hinder kan opleveren vanwege werkzaamheden aan de Kreekraksluizen in Zeeland tot eind september dit jaar en de werkzaamheden aan de Oosterweelverbinding bij Antwerpen.

Omvaarroutes voor het Julianakanaal (via Rijkswaterstaat – klik voor betere resolutie)

Reden samenloop

Op dit moment zijn er meerdere, langdurige stremmingen in Nederland. De reden dat Rijkswaterstaat het Julianakanaal stremt per 12 augustus is om de totale uitvoeringsduur van het verruimingsproject zo kort mogelijk te houden. De verwachting is dat het droge weer bepalend zal zijn voor de doorloopsnelheid van het hele project. Een definitieve opleverdatum is volgens Rijkswaterstaat echter nog niet zeggen.

Meer informatie

Er worden lichtkranten op belangrijke knooppunten geplaatst, zodat de schippers een goede keuze kunnen maken. Bereid je reis goed voor en kijk altijd voor actuele reisinformatie op:

Goede, veilige vaart!

© Foto: Rijkswaterstaat - Flying Eye