Rijkswaterstaat gaat autonoom vliegende drones inzetten bij incidenten op het water

publicatie:
13
-
12
-
2020
Rijkswaterstaat heeft maandag 23 november 2020 een nieuw praktijkgebied voor drones in gebruik genomen langs de Waal, tussen Tiel en Nijmegen. In dit gebied gaan Rijkswaterstaat en hulpdiensten onder de naam ‘Drone2Go’ testen en vliegen met autonome drones om sneller een overzichtsbeeld te krijgen van een incident op de vaarweg.

Rijkswaterstaat heeft maandag 23 november 2020 een nieuw praktijkgebied voor drones in gebruik genomen langs de Waal, tussen Tiel en Nijmegen. In dit gebied gaan Rijkswaterstaat en hulpdiensten onder de naam ‘Drone2Go’ testen en vliegen met autonome drones om sneller een overzichtsbeeld te krijgen van een incident op de vaarweg. Zo geeft een drone bij aanvaringen, lozingen, drenkelingen, brand aan boord van een schip, afgevallen lading of olieverontreinigingen snel realtime-overzichtsbeelden vanuit de lucht.

Minder hinder voor scheepvaart door drones

Een zelfstandig vliegende drone wordt voorgeprogrammeerd en kan met 1 klik op de kaart precies daar uitkomen, waar Rijkswaterstaat hem wil hebben. De inzet van drones leidt tot minder hinder voor de scheepvaart, geringere milieuschade en kostenbesparingen. Rijkswaterstaat wil met Drone2Go uiteindelijk op meerdere locaties in het land vaste landings- en vertrekpunten voor autonoom vliegende drones realiseren. Het praktijkgebied aan de Waal is de eerste locatie die hiervoor in gebruik genomen wordt. In dit gebied werkt Rijkswaterstaat samen met politie, brandweer, ILT aerosensing en de NVWA onder de naam ‘Drone2Go’. Het is de bedoeling dat de dronebeelden live beschikbaar komen voor de operators in verkeerspost aan de Waal. Daarnaast kunnen ook de mobiel verkeersleiders op het water, de politie en de brandweer deze beelden zien op hun eigen schermen, om zo direct gericht tot actie over te kunnen gaan.

Minister Van Nieuwenhuizen over het praktijkgebied

“Drones nemen ons gevaarlijk werk uit handen en komen op plekken waar mensen niet kunnen komen. Ze maken zichtbaar wat wij niet kunnen zien en bewijzen keer op keer hun meerwaarde voor specifiek werk. Daarom moeten we ze goed en vellig leren gebruiken. De ingebruikname van het praktijkgebied van Drone2Go helpt ons om van innovatie naar praktijk te gaan”.

Uitwijken voor obstakels

Om het gebied officieel in gebruik te nemen is meerdere keren gevlogen met een zelfstandige drone. Via een livestream keken alle betrokken marktpartijen en partners mee hoe deze drone liet zien dat hij aankwam waar hij moest zijn én onderweg zelfstandig kon uitwijken voor obstakels op zijn route. De komende tijd gaat Drone2Go dit nog verder ontwikkelen in het praktijkgebied. Op die manier leert men steeds beter hoe autonome drones op een veilige manier onderdeel kunnen worden van de dagelijkse operatie van Rijkswaterstaat. Het is de bedoeling dat hele Nederlandse dronesector mee kan profiteren en leren van de ervaringen die Drone2Go langs de Waal opdoet. Bron en foto: Rijkswaterstaat